OK SIGHISOARA

IMG_0297 IMG_0299 IMG_0356 IMG_0378 IMG_0431 IMG_0433

 

 

OK SIGHISOARA

S-a dus si ceremonialul medieval de anul acesta de la Sighisoara.O tinara care nici nu a atins majoratul, biologic vorbind, dar intelectual intrece multi tineri si/sau adulti prin modul cum se exprima asupra evenimentului vazut prin ochii de copil.Cititi si sa fiti convinsi ca chiar exista si copii de foarte bunacalitate in aceasta epoca GG (generatoa google cum spun de multe ori).

“Dragostea pentru simplitate, pentru aventură, pentru rochiile grele în culori pământii şi paloşele cu mânerul in piele; dorinţa adâncă pentru insuşirea fericirii, ghiduşiilor şi zâmbetelor pe care actanţii le afişează atât de ralaxat şi dezinvolt; sau simpla simpatie pentru medieval sunt o selecţie succintă de motive care atribuie Festivalului Sighişoara Medievală farmecul său aparte.

Căldura toropitoare a dupamiezilor înfierbânta metalul săbiilor, făcându-le să atârne greu în mâinile cavalerilor, aceştia profitau însă de febrilitate şi oboseală amestecându-le în multitudinea de mişcări largi, vâjâitul lamei fiind terminat brutal într-un clinchet ascuţit şi sonor. Bătăliile erau o privelişte extravagantă prin însăşi grija şi mişcările teatrale pe care le expunea, prin apropierea de public şi concentrarea de pe frunţile cavalerior.

Pe cât de extreme şi palpitante erau aceste expuneri de forţă, încărcate de încordare şi tremur ascuns de avântul mişcărilor, pe atât de relaxant şi ferice erau micile distracţii concepute pentru copii: râsete şi cântece, mici picioruşe care bat necontenit asfaltul şi glasuri ascuşite, care gem continuu după bufonisme şi atenţie. Acest segment de public greu de satisfăcut şi dezinhibat este probabil cel mai susceptibil la magia festivalului, deoarece în repetate rânduri dovedesc acordajul la atmosferă, prin dansuri, ţipături, mişcări, întrebări necontenite şi acel fel specific copiilor de a fi fericiţi cu întreg corpul.

Trecerea timpului imunizează omul de această apartenenţă la atmosferă, iar singurul mijloc sigur prin care putem să o redobândim este muzica. Noapte de noapte răsuna Sighişoare de viori, cimpoaie, tobe şi tamburine. Muzica medievală nu percepe timiditate sau dispariţie in fundal, amestec. Probabli că aceste adaptări moderme la stridenţă, la relief conduc publicul spre o veselie, urale şi mişcare, spre voie bună nebună.

Sighişoara medievală te lasă cu amintirea părului care ţi se ridică pe ceafă, a tremurului care îţi străpunge pieptul şi îţi calcă inima în paşi apăsaţi de dans. O astfel de stare nu poate fi împărţită sau înţeleasă decât prin prezentă şi apartenenţă la jocul prefacerii în trecut.”

 

autor: PARV SIMINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 12