Olanda aduce ABN pe bursă

48390083

Olanda aduce ABN pe bursă

Banca olandeză ABN Amro a fost o mină de aur, până la izbucnirea crizei financiare. Statul a trebuit să salveze atunci ABN. Acum vrea să își recupereze miliardele investite.

Guvernul olandez vrea să listeze la bursă banca ABN Amro, bancă ce a trebuit naționalizată în timpul crizei financiare. În trimestrul patru al anului 2015 ar trebui aduse pe bursă 20-30% din acțiunile instituției, anunță ministrul olandez de finanțe, Jeroen Dijsselbloem la Haga. Banca poate acum să stea pe propriile picioare, inclusiv pe termen lung.

Statul a cumpărat banca în anul 2008 pentru suma de 17 miliarde de euro și a mai investit alte cinci miliarde pentru salvarea acesteia. Valoarea bursieră a acesteia este estimată la cel puțin 15 miliarde de euro. Guvernul a suspendat și acum două luni vânzarea planificată încă din anul 2013 datorită unui mare scandal privind creșteri masive ale salariilor pentru membri conducerii, dar și datorită unor anchete privind tranzacții discutabile efectuate în Dubai.

Acum încrederea este din nou restabilită, spune Dijsselbloem după ce consiliul băncii și-a cerut scuze public. Rezultatele primului trimestru din 2015 arată de asemenea că performanța afacerilor băncii sunt bune, mai adaugă ministrul. Banca ce deține aproximativ 22.000 de angajați a raportat un profit net de 543 de milioane de euro, cel mai bun rezultat trimestrial din ultimii patru ani pe un singur trimestru.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Niederlande-bringen-ABN-an-die-Boerse-article15155676.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 60 = 65