OMC prognozează un comerț prosper în lume

Șeful de la Casa Albă a pășit în funcție cu o atitudine protecționistă, dar acest fapt nu are până acum decât efecte minore pentru comerțul mondial. Din contră, anul trecut au fost impuse mai puține restricții comerciale decât în anul precedent.

Comerțul liber la nivel global este estimat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) ca fiind într-o creștere puternică, în ciuda amenințărilor protecționiste ale președintelui american Donald Trump. Între octombrie 2016 și octombrie 2017 un număr de 164 de membri ai organizației au emis în total 108 noi limitări comerciale, anunță OMC în perioada premergătoare următoarei sale conferințe ministeriale de săptămâna viitoare.

În medie numărul de astfel de măsuri este de nouă în fiecare lună și astfel semnificativ mai puține decât în cele doisprezece luni precedente, când media a fost de 15 pe lună. În același timp au fost adoptate 128 de rezoluții comerciale, deci o medie de 11 pe lună. Și numărul acestora a fost semnificativ mai redus decât media de 18 din urmă cu încă un an. Facilitarea comerțului a cuprins afaceri totale de 169 de miliarde de dolari, spun cifrele OMC. Volumele comerciale afectate de limitări comerciale au atins nivelul de 79 de miliarde de dolari.

Contramăsurile adoptate pentru a anula efectele practicilor neloiale din alte țări au înregistrat o ușoară încetinire, ne spune organizația în cotninuare. Secretarul general al OMC, Roberto Azevedo, a făcut referire la perspective mai favorabile în comerțul mondial.În luna septembrie OMC și-a majorat prognoza de creștere economică de la 2,4% la 3,6%.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/WTO-gibt-Entwarnung-fuer-Welthandel-article20166507.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 14