Omenirea trăiește de acum pe datorie

“Earth Overshoot Day”: omenirea a reușit să epuizeze deja resursele disponibile pentru acest an. Acest moment important a sosit anul acesta cu șase zile mai devreme decât anul trecut. Germania luată separat și-a epuizat resursele pentru acest an deja din luna aprilie.

Din data de 2 august omenirea a epuizat toate resursele naturale pe care Pământul le-ar putea regenera pe parcursul unui an. Acest lucru a fost anunțat de organizația de conservare World Wide Fund For Nature (WWF) la Berlin. Astfel că Earth Overshoot Day a sosit acum cu șase zile mai devreme decât anul trecut, când pragul a fost înregistrat pe data de 8 august. În anul 2015 același moment s-a petrecut pe data de 13 august. Pentru restul anului omenirea trăiește din rezervele ascunse al Pământului.

Germania, dacă este luată separat ca țară, și-a epuizat resursele naturale deja din data de 24 aprilie. Faptul că restul lumii a ajuns la acest moment doar câteva luni mai târziu este pus pe seama consumului reduse de resurse din țările în curs de dezvoltare și subdezvoltate, ceea ce ridică valoarea medie.

Estimările organizației de cercetare Global Footprint Network pentru “Overshoot Day” se bazează pe conceptul de “amprentă ecologică” care ne arată cât de mult teren este necesar pentru a asigura resursele care vor fi prelucrate pentru a satisface nevoile populației, inclusiv sursa de energie. Dacă omenirea va trăi în continuare ca și până acum, atunci până în anul 2030 vom avea nevoie de două planete, pentru a ne acoperi necesarul de hrană și materii prime. Până în anul 2050 vom avea nevoie în total de trei planete ca și Pământul. În anul 1961 omenirea avea nevoie doar de două treimi din resursele disponibile la nivel mondial.

Doar emisiile de CO2 s-au dublat din anii 1970 și până în prezent. Chiar și declinul din diversitatea biologică este semnificativ. Astfel că “Living Planet Index” arată pentru ultimele patru decenii un regres al diversității naturale de 52%. În medie, numărul de specii de mamifere, păsări, reptile, amfibii sau pești s-a redus la jumătate în această perioadă.

http://www.n-tv.de/wissen/Menschheit-lebt-ab-jetzt-auf-Pump-article19962753.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 16