OMV își vinde afacerile din Marea Britanie

omv_paketservice

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunțat marți seară că își vinde afacerile din Marea Britanie pentru cel mult un miliard de dolari, mișcarea făcând parte din planul de retragere din zonele cu costuri ridicate.

Cumpărătorul este firma Siccar Point Energy.

Vânzarea a fost decisă de directorul general al OMV, Rainer Seele, al cărui program modifică total strategia predecesorului său – el dorește ca firma austriacă să se concentreze pe reducerea costurilor și generarea de numerar.

Asta presupune vânzarea afacerilor din zonele cu costuri ridicate, precum Marea Britanie sau Marea Nordului – predecesorul lui a cumpărat în 2013 activele din Marea Nordului, pentru 2,65 miliarde de dolari.

Tranzacția din regatul Unit are nevoie de aprobarea autorităților de reglementare.

Potrivit termenilor acordului, compania britanică Siccar Point Energy va plăti OMV suma de 750 milioane de euro în numerar și alte 125 milioane de dolari după ce va fi luată decizia finală de investiții pentru câmpul Rosebank operat de Chevron.

OMV va primi alte 125 milioane de dolari pentru investiții dacă afacerea se va finaliza.

În cadrul schimbării de strategie promovată de Rainer Seele, OMV mizează pe un schimb de active cu Gazprom, dar această tranzacție durează mai mult decât se preconiza, scrie Agerpres.

OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 + = 65