ONU a anunțat un nou armistițiu în Yemen

rtx2p1jz

Devastatorul atac aerian asupra unei ceremonii de înmormântare care a lăsat în urma sa alți 140 de morți a afectat puternic toate părțile implicate în război. Astfel că la jumătate de an de la ultimul armistițiu din Yemen s-a luat decizia comună pentru o nouă încetare a focului.

Națiunile Unite a anunțat un nou armistițiu în războiul civil din Yemen. La miezul nopții dinspre marți spre miercuri focul va înceta, anunță trimisul special al ONU pentru Yemen, Ismail Ould Sheikh Ahmed. Toți participanții s-au angajat să respecte încetarea focului. Armistițiul este prevăzut inițial pentru o perioadă de 72 de ore cu opțiune de prelungire.

În Yemen se luptă în prezent partizanii șiiți, care sunt denumiți Houthis, fiind în același timp sprijiniți de Arabia Saudită, împotriva forțelor monarhiei și forțele guvernului yemenit, de credință sunită și sprijinite de SUA.

Rebelii șiiți controlează în special părți din nordul țării precum și din capitala Sanaa. O coaliție militară condusă de saudiți a efectuat atacuri aeriene asupra localnicilor. În acest război civil au decedat din martie 2015 peste 4000 de civili.

Sâmbăta trecută au decedat cel puțin 140 de persoane când ceremonia unei înmormântări a fost întreruptă de un atac aerian. Coaliția militară saudită și-a revendicat ulterior atacul și s-a bazat pe informații false oferite de aliații yemeniți. În mod unanim apoi celelalte părți aflate în conflict, SUA și ONU au cerut un nou armistițiu.

http://www.n-tv.de/politik/UN-verkuendet-neue-Waffenruhe-im-Jemen-article18877396.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =