ONU avertizează asupra unui val de refugiați din Mossul

64676595

Armata irakiană atacă cu toate efectivele ultimul bastion al IS din Irak. Dar în Mossul s-ar putea să se mai găsească încă un milion de oameni. Organizația Națiunilor Unite avertizează cu privire la un val masiv de imigranți.

Agenția pentru refugiați din cadrul ONU se pregătește pentru un nou val de refugiați cu origine în orașul Mossul din nordul Irakului. Există îngrijorări că circa 1,2 milioane de oameni din oraș ar putea să fie puși pe drumuri, spune purtătorul de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, la Geneva. În condiții extrem de dificile se face tot ce este posibil pentru a construi în Irak alte tabere de refugiați și ameliorarea problemelor acestora. Motivul pentru așteptarea unui nou val de refugiați este ofensiva armatei irakiene asupra orașului, unde locuiau cândva aproximativ două milioane de oameni.

Al doilea cel mai mare oraș din Irak este controlat de miliția teroristă Stat Islamic și este ultimul mare bastion al acesteia din Irak, după recucerirea orașului Fallujah. Forțele speciale irakiene au demarat deja ofensiva asupra orașului Kajjarah, pentru a se putea folosi localitatea ca și bază de operațiuni pentru recucerirea orașului Mossul. Atacul a început în zori, spune generalul de brigadă, Firas Baschar. La prânz s-a anunțat că unitățile au fost angajate în lupte de stradă.

Irakienii au primit sprijin din partea coaliției conduse de americani, care combate prezența IS în Irak. Un purtător de cuvânt al grupării antiteroriste a declarat că acțiunea se desfășoare bine și își va atinge scopul. Kajjarah a fost eliberat complet de jihadiști, ceea ce dă undă verde pentru planificarea unei lupte finale pentru eliberarea orașului Mossul. Forțele armate au lucrat împreună cu locuitori înarmați ai orașului. Kajjarah se află la 60 de kilometri sud față de orașul Mossul.

http://www.n-tv.de/politik/UN-warnen-vor-Fluchtwelle-aus-Mossul-article18482936.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 32