ONU impune sancțiuni dure asupra Coreei de Nord

_88538744_88538743

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluție în mod semnificativ extinderea sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord. Corespondenții spun că noile măsuri se numără printre cele mai dure din ultimele două decenii impuse împotriva Coreei de Nord. Votul vine ca răspuns la testul nuclear al Coreei de Nord de luna trecută. Conform sanctionarilor, toate mărfurile care intra si ies din țară vor fi inspectate, în timp ce 16 noi persoane și 12 organizații au fost trecute pe lista neagră.

Adresându-se consiliului după vot, ambasadorul SUA la ONU a declarat că aceasta a fost o “realitate perversă” în care Coreea de Nord a fost mai interesată de dezvoltarea programelor sale nucleare și de rachete balistice decât de satisfacerea nevoilor de bază ale oamenilor săi.

În plus, pe lângă inspecțiile obligatorii ale mărfurilor sancțiunile includ, de asemenea, o interdicție asupra tuturor vânzărilor sau transferurile de arme de calibru mic și armament ușor către Coreea de Nord, precum și expulzarea diplomaților din Nord, care se angajează în “activități ilicite”.

SUA, aliații săi occidentali și Japonia au aşteptat noile sancțiuni care urmează să fie puse rapid în practică, și au dorit pentru ca acestea să fie cât mai cuprinzătoare posibil. Dar, China a precizat că nu a vrut să impună măsuri care ar putea pune în pericol stabilitatea Coreei de Nord si să cauzeze prăbușirea economiei.

http://www.bbc.com/news/world-asia-35704273

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =