ONU înregistrează un nou val de refugiați

44356629

Din luna septembrie, rușii au lansat atacuri în Siria pe calea aerului, dar și ofensive terestre. Tot mai mulți oameni se tem pentru viața lor și încearcă să fugă de război. ONU vorbește de un nou val de refugiați.

Atacurile aeriene ale rușilor și ofensiva terestră a regimului sirian au produs un nou exod din nordul Siriei. Aproximativ 35.000 de oameni și-au părăsit locuințele de la sudul orașului Aleppo, spune o purtătoare de cuvânt a biroului ONU pentru coordonarea ajutorului umanitar (OCHA). Opozanții regimului vorbesc deja de situații dezastruoase.

Activistul Firas al-Halabi spune că există oameni care de două zile dorm cu copii lor sub cerul liber. Iar acestora le lipsește chiar și strictul necesar. Și-au părăsit casele doar cu hainele de pe ei. Saidun al-Soabi, conducătorul organizației de ajutorare din partea opoziției, ar fi estimat numărul refugiaților la aproximativ 70.000-100.000. El consideră că este vorba despre o catastrofă umanitară.

Armata siriană și aliații săi au început cu câteva zile în urmă, cu sprijinul forțelor aeriene ruse, un atac major asupra ținuturilor de la sud de Aleppo, controlate de rebeli. Potrivit OCHA, oamenii au plecat din regiune către localitățile Al-Hadir și Al-Serbeh. Refugiații au nevoie urgentă de alimente și adăposturi, spune purtătoarea de cuvânt a biroului ONU. Organizațiile de ajutorare sunt foarte îngrijorate de faptul că temperaturile au scăzut iar nopțile vor deveni tot mai reci.

Presa opoziției a raportat că elicopterele regimului ar fi aruncat în regiunile din sudul Aleppo fluturași prin aer, în care sunt menționate avertismente cu privire la atacuri aeriene viitoare. Astfel oamenii sunt avertizați să părăsească orașul, anunță pagina de știri Orient News.

Rebelii controlează estul și sudul regiunii Aleppo, iar partizanii regimului zona de vest. Cu ocazia atacurilor aeriene rusești asupra rebelilor, în nord-vestul Siriei au decedat cel puțin 45 de oamni. Victimele din provincia Latakia sunt luptători și civili, anunță observatorul sirian pentru drepturile omului. Zeci de oameni au fost de asemenea răniți.

http://www.n-tv.de/politik/UN-verzeichnen-neue-Fluechtlingswelle-article16177266.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =