ONU se teme pentru milioane de oameni din Yemen

Situația umanitară din Yemen este catastrofală. Iar acesta s-ar putea înrăutăți. Foametea va deveni tot mai acută, fiind una dintre cele mai grave situații de acest gen pe care lumea le-a văzut în ultimii 40 de ani, putând să provoace milioane de victime, ne avertizează coordonatorul pentru situații de urgentă de la ONU.

În Yemen viețile a milioane de oameni sunt puse în pericol după blocada impusă de Arabia Saudită, ne spun reprezentanții Organizației Națunilor Unite. Aceștia ar putea să moară pur și simplu de foame dacă țările care fac parte din coaliție vor bloca în continuare porturile și aeroporturile, avertizează de la New York coordonatorul ONU în situații de urgență, Mark Lowcok. Avertizarea vine după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația din Yemen.

Nu va fi precum foametea de anul acesta din Sudanul de Sud, unde zeci de mii de oameni au fost afectați. Nu va fi nici precum foametea anului 2011 din Somalia, unde au decedat 250.000 de oameni. Va fi cea mai mare foamete pe care lumea a văzut-o în ultimii 40 de ani, cu milioane de victime.

După cum ne relatează șeful Biroului de Urgență din Yemen, resursele ONU pentru nevoiași vor ajunge doar câteva săptămâni. În luna noiembrie oamenii vor mai putea fi aprovizionați cu mâncare, dar nu va mai ajunge și pentru luna decembrie. Prin închiderea completă a două dintre cele mai importante porturi, lanțul de aprovizionare a populației este acum întrerupt, astfel că s-a ajuns la blocaje.

http://www.n-tv.de/politik/UN-befuerchten-Millionen-Tote-im-Jemen-article20123535.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 20