ONU SERVESTE FRUNZE DE COCA

Ban Ki-moon
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a primit vineri un cadou neobişnuit la împlinirea vârstei de 70 de ani – un tort din frunze de coca oferit de preşedintele Boliviei, Evo Morales, transmite Reuters.

Şeful ONU se află la Santa Cruz, în Bolivia, pentru o reuniune a ţărilor din G77 care va avea loc în weekend, pentru a discuta despre măsurile de reducere a sărăciei.

Coca este folosită pentru a produce cocaină, însă gazda, Evo Morales, un fost cultivator de coca, este un vechi apărător al practicii tradiţionale şi legale de folosire a frunzelor acestei plante pentru ceai, dulciuri şi medicamente. El a mers până într-acolo încât a scos frunze de coca dintr-o pungă mică de plastic în timpul unei reuniuni a ONU împotriva drogurilor la Viena, în 2012, şi a început să le mestece. Localnicii din Anzi mestecă în mod tradiţional frunze de coca pentru a se energiza sau ca antidot la răul de înălţime.

‘Poporul bolivian nu va uita niciodată vizita dvs’, i-a spus vineri Evo Morales lui Ban Ki-moon în faţa a sute de persoane adunate pentru prezentarea tortului şi a unei haine tradiţionale boliviene.

Secretarul general al ONU a mulţumit, însă nu a gustat public din ‘tortul de coca’ şi nici nu a aprobat poziţia lui Morales în legătură cu această plantă controversată.

Convenţia ONU privind Drogurile a interzis frunzele de coca în 1961, împreună cu cocaina, heroina, opiul şi morfina, iar în 2012 Bolivia s-a retras din Convenţie pentru a protesta împotriva interzicerii practicii mestecatului de frunze de coca.

Ulterior, ONU a oferit Boliviei o dispensă specială ce recunoştea această practică tradiţională ca fiind legală în Bolivia, iar această ţară a fost reprimită în Convenţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 55