OPEC ajunge la un acord, prețurile cresc

2e255b4403aad41f3f6d257f58ce7990

OPEC reacționează la prețurile extrem de reduse la petrol și potrivit insiderilor vrea să înghețe cantitățile produse. Acordul trebuie să intre în vigoare începând cu luna noiembrie. Prețurile petrolului au crescut puternic ca urmare a acordului.

Sub presiunea scăderii masive a prețurilor la petrol, statele OPEC au convenit înghețarea cantităților produse, pentru prima dată în ultimii opt ani de zile. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh, a declarat că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit asupra unor măsuri pentru stabilizarea pieței petrolului, după negocieri ce au durat doi ani de zile. Schimbarea se bazează însă pe o apropiere a Iranului și a rivalului său, Arabia Saudită. OPEC reduce producția doar moderat, pentru că pentru piețe acordul vine ca o surpriză. Prețurile la petrol au fost aruncate în aer.

OPEC a atins astăzi o decizie neobișnuită, spune ministrul iranian. El s-a ciocnit mereu la reuniunile anterioare de reprezentanții Arabiei Saudite. Este un simbol al tensiunilor care există între cele două țări, care a pus în dificultate până acum închierea unui acord viabil. La reuniunea lor informală din Alger, țările OPEC au convenit însă, potrivit delcarațiilor mai multor miniștri, doar asupra menținerii producției în pragul 32,5 – 33,0 milioane de barili pe zi, după ce nivelul anterior al producției se situa la 33,24 milioane de barili pe zi. Astfel, s-au reintrodus din nou limite superioare pentru producție, pe care OPEC le-a ridicat în urmă cu un an de zile.

Chiar dacă prețurile sunt la pământ de luni de zile, OPEC nu a putut să se pună de acord cu privire la limitarea producției, diferit față de alte perioade. Motivul a fost, printre altele, strategia, prin care noii concurenți – precum industria gazelor de șist din SUA – să fie eliminați de pe piață prin practicarea unor prețuri reduse. Țările producătoare de petrol cu tradiție și-au ținut respirația între timp. Dar scăderea masivă a prețurilor a cauzat probleme chiar și pentru economia Arabiei Saudite, țară extrem de bogată.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Opec-einigt-sich-Oelpreise-steigen-article18745206.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 32