Operatorii de rețele se tem de eSIM

Tradiționalele cartele SIM leagă clientul de un furnizor de servicii mobile. Pentru operatorii de rețele alternativele neprogramabile reprezintă un risc enorm. Producătorii de telefoane mobile ar putea adopta standardul eSIM dintr-un motiv foarte bun.

Chiar dacă tehnologia pentru cartele SIM neprogramabile este deja pregătită de ani de zile pentru a fi lansată pe piață, utilizatorii trebuie să se bazeze în continuare pe micile carduri din plastic cu un cip încorporat, pe care îl introduc în dispozitivele lor mobile. Motivul păstrării acestei tehnologii învechite este faptul că ofertanții de servicii de telecomunicații se tem că fără cartela SIM nu vor putea să obțină fidelizarea clienților.

Deși după estimările expertului Olaf Acker de la compania de consultanță PwC Strategy va ajunge într-un final să fie prezentă și în terminalele utilizatorilor, dar va mai dura circa doi ani până atunci.

Producătorii de smartphone ar vrea să facă acest pas cât mai rapid, pentru că ar economisi un spațiu considerabil din interiorul dispozitivelor, destinat astăzi cartelelor SIM. Iar spațiul din interiorul carcasei dispozitivelor mobile este astăzi extrem de prețios pentru aceștia. Operatorii de rețele se tem însă că astfel nu vor mai fi siguri de fidelitatea clientului și le va afecta principala sursă de venit.

Cip-urile numite eSIM preiau funcția cartelelor SIM, dar pot fi reprogramate prin intermediul rețelei fără fir de un alt operator de servicii, în timp ce astăzi portarea este posibilă doar prin schimbarea cartelei SIM. Dacă în telefonul mobil se introduce o cartelă SIM, care nu poate fi schimbată foarte simplu de utilizator, atunci ofertantul de servicii mobile este relativ protejat în fața concurenței și a deciziilor spontane ale utilizatorilor, argumentează Acker. Dar în cazul unui eSIM, acest risc crește.

Până acum aceste cartele SIM neprogramabile au fost introduse în mașinării industriale sau automobile. Apple este de mulți ani unul dintre principalii promotori ai tehnologiei eSIM, pentru că acesta ar fi simplifica mult și designul telefoanelor iPhone.

http://www.n-tv.de/technik/Netzbetreiber-fuerchten-sich-vor-eSIM-article19719004.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 86 =