Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase.
Cercetările încă nu au confirmat o legătură definitivă între dieta și lupta împotriva psoriazisului, dar unii spun că eliminarea anumitor alimente și băuturi oferă ameliorarea simptomelor.
Unii oameni cu psoriazis sunt convinși că ceea ce mănâncă afectează modul în care pielea lor arată și se simte. Acest lucru ar putea fi adevarat, spune Jerry Bagel, MD, dermatolog si director al Centrului de Tratament pentru Psoriazis din New Jersey Central in East Windsor. Doar că nu există nici o dovadă științifică care să o susțină. Cu toate acestea, Dr. Bagel spune că, dacă descoperi că ceva ce mănânci sau bei pare să agraveze simptomele psoriazisului, nu poate face rău să-l tăiați din dietă.
Iată opt alimente și băuturi pe care oamenii le numesc adesea ca fiind posibil să provoace apariția lor de psoriazis. S-ar putea să vă gândiți să le tăiați dintr-o dietă pe rând pentru a vedea dacă vreuna are un efect asupra simptomelor:
1.Alcoolul. “În primul rând, nu mai beți”, spune Bagel. Iată de ce: Alcoolul deschide vasele de sânge în piele. Atunci când vasele de sânge sunt dilatate, celulele albe din sânge, inclusiv celulele T care se crede că sunt responsabile pentru psoriazis, se pot strecura în straturile exterioare ale pielii dvs. mai ușor – și nu este nevoie să invitați mai multe celule T. “Simptomele psoriazisului se pot agrava chiar daca esti un utilizator usor de moderat al alcoolului”, avertizeaza Chelsea Marie Warren, RD, un antrenor de wellness certificat in Portland, Oregon.
2.Mâncare proastă. Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie, iar aceste alimente au tendința să fie ridicate în grăsimi saturate și trans, precum și amidonuri și zaharuri rafinate, toate acestea putând promova inflamația.
3.Carnea roșie. Carnea roșie conține o grăsime polinesaturata numită acid arahidonic. Acest tip de grasime poate agrava simptomele psoriazisului deoarece poate fi usor de transformat in compusi inflamatori, spune Warren. De asemenea, să includeți în lista dvs. de produse alimentare-de-evitat: carne prelucratea, cum ar fi cârnați și bacon.
4.Produse lactate. Ca și carnea roșie, produsele lactate conțin și acidul arahidonic inflamat natural. “Laptele de vacă este unul dintre cei mai mari vinovați”, spune Bagel, deoarece conține și cazeina proteică, care a fost asociata cu inflamație. Gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, bogate în acid arahidonic, deci luați în considerare să le alimentați din dieta dumneavoastră.
5. Plante din ,,familia nightshade’’. Unii oameni declară că, consmulu de plante din “familia nightshade” – care include ardei, cartofi albi, vinete și roșii – exacerbează psoriazisul. Aceste legume conțin solanină, un compus chimic care s-a dovedit a declanșa durere la unii oameni.