Opt moduri in care oamenii inteligenţi acţionează prost

AAEAAQAAAAAAAAYGAAAAJDcyNGY3YjFjLTUzODYtNDY2YS1iY2FkLTczZTVmMjBhYjIyMQ

E bine să fii deștept. La urma urmei, oamenii inteligenti câștiga mai mulți bani, acumulează mai multă bogăție, și chiar traiesc mai mult. La suprafață, fiind inteligent pare că duci o viată ușoară. Dar există o altă parte a poveștii.

Oameni inteligenți au o reputație de a face greșeli prostesti, mai ales în situații care necesită bunul simț. Simplitatea acestor situații și inteligența abundentă a acestora poate crea situaţii de-a dreptul comice.

“Bunul simț nu este atât de comun.” –Voltaire

După decenii de cercetare, oamenii de stiinta au început în cele din urmă să înțeleagă de ce se intampla acest lucru. Shane Frederick de la Universitatea Yale a fost printre primii care a desfasurat activitati de cercetare prin care a explicat de ce gândirea rațională și inteligența nu au tendința de a merge mână în mână. Cercetatorii au descoperit ca oamenii deștepți au mai multe sanse de a divulga fără să vrea un răspuns greșit, deoarece acestea fac de fapt greșeli mentale în rezolvarea problemelor. Oamenii inteligenti sunt mai predispuşi la greseli stupide din cauza petelor oarbe în modul în care folosesc logica. Aceste unghiuri moarte există, deoarece oameni inteligenti tind sa fie prea increzatori in abilitatile lor de raționament.

Prin urmare, tendința de a face lucruri stupide urmează oameni inteligenti la locul de muncă. Luați în considerare unele dintre cele mai comune modalități în care oamenii deștepți reușesc să o dea in bară.

1.Oamenii inteligenti sunt prea încrezători. Oameni inteligenti nu reușesc de multe ori să recunoască atunci când au nevoie de ajutor, iar atunci cand o fac, tind să creadă că nimeni altcineva nu este capabil să îi ajute.

2.Aceştia presează prea mult oamenii. Oameni inteligenti cred că lucrurile pot fi făcute foarte ușor. Ei pur și simplu nu înțeleg de ce unii oameni trebuie să lucreze atât de mult pentru a realiza aceleași lucruri, și din cauza asta, ei presează oamenii prea mult. Oameni inteligenti stabilesc standarde prea mari, și atunci când oamenii au nevoie de prea mult timp sau nu fac lucrurile destul de bine, aceştia presupun că e din cauza lipsei de efort.

3. Ei vor sa fie cei care au întotdeauna dreptate. E greu pentru oricine să accepte faptul că se înșeală. E chiar mai greu pentru oamenii inteligenti, deoarece acestea cresc atât de obişnuiti să aibă dreptate tot timpul că aceasta devine o parte a identității lor.

4. Le lipsește inteligenta emotionala. În timp ce inteligenta (IQ-ul) și inteligența emoțională (EQ) nu apar împreună, în orice mod semnificativ (persoanele inteligente, în medie, au o inteligenta emotională la fel ca oricine altcineva), atunci când o persoană inteligentă nu are EQ, este dureros de evident. Pentru acestia, realizările sunt tot ceea ce contează, oameni și emoțiile doar le stau în calea.

5. Renunţă atunci când nu reușesc. Oamenii inteligenti pot cădea cu ușurință în capcana de a vedea eșecul drept sfârșitul lumii, deoarece succesul frecvent creează așteptări care le fac eșecul greu de tolerat. Persoanele care trebuie să lucreze din greu pentru ceea ce doresc, au intampinat o multime de practici cum sa facă fată esecului. Ei învață să-l îmbrățișeze pentru că știu că eșecul este doar o piatra de temelie a succesului.

6. Nu reușesc să dezvolte curajul. Când oamenii inteligenţi nu pot finaliza ceva, fără o mare cantitate de efort, ei tind să se simtă frustrati și jenati. Acest lucru îi determină să facă presupunerea falsă că în cazul în care nu reusesc să face ceva cu ușurință, este ceva în neregulă cu ei.

7. Aceştia fac mai multe lucruri in acelasi timp. Oameni inteligenti gandesc foarte repede, ceea ce poate să îi facă nerăbdători. Le place să facă mai multe lucruri in acelaşi timp, astfel încât nu există nici o nefuncționare. Ei gândesc atât de repede încât, atunci când fac mai multe lucruri, se simt utili. Nu numai că multitasking ul te face mai puțin productiv, dar oamenii care practică multitaskingul de multe ori, deoarece ei cred că sunt buni la asta, de fapt sunt mai rai la multitasking decat oameni care preferă să facă un singur lucru în acelaşi timp.

8. Le este greu să accepte feedback-ul. Oameni inteligenti au tendinta de a subevalua opiniile altora, ceea ce înseamnă că au probleme să creadă că cineva este calificat pentru a le oferi feedback-ul util. Nu numai că această tendință împiedica creșterea și performanțele lor, dar poate duce la relații toxice, atât pe plan personal cât și profesional.

http://www.talentsmart.com/articles/8-Ways-Smart-People-Act-Stupid-1501075892-p-1.html

One thought on “Opt moduri in care oamenii inteligenţi acţionează prost

  1. Pingback: De ce isi dau demisia cei mai buni angajati, oamenii nu părăsesc locurile de muncă, ei părăsesc managerii | scurt si la obiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24