“OPTIUNI AMERICANE” PENTRU BLOCAREA CRESTERII PRETULUI PETROLULUI

 

_75466676_184029546

Conflictul din Irak creşte preţul petrolului
Prețul petrolului a crescut în ultimele nouă luni, pe fondul temerilor că evoluțiile din Irak ar putea afecta aprovizionarea la nivel mondial. Cotaţiile Brent futures pe țiței au crescut cu 3%, la 113.27 dolari pe baril, în timp ce țițeiul din SUA a crecut cu de 2%, la 106.71 dolari, cea mai mare crestere din septembire pentru ambele. Insurgenții au preluat două orașe irakiene, fapt ce a determinat SUA să ia în considerare “toate opțiunile” pentru a ajuta Irakul.

Irakul este al doilea cel mai mare producător de petrol din Grupul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Evoluțiile au rănit, de asemenea, piețele bursiere globale.
Condusi de către statul islamic în Irak și Levant (ISIS), insurgenții islamiști sunniți au preluat controlul orașelor irakiene  Mosul și Tikrit. Orientul Mijlociu este una dintre cele mai mari zone producătoare de petrol din lume și există temeri că, dacă acest conflict escaladează și mai mult, aceasta ar putea afecta aprovizionarea cu petrol la nivel mondial. Joi, președintele american Barack Obama a declarat că guvernul va lua în calcul “toate opțiunile”, inclusiv acțiunea militară, pentru a ori conflictul.
http://www.bbc.com/news/business-27807735

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 69