Orașul Sydney a început sâmbătă turul mondial de mobilizare împotriva încălzirii globale, lăsând în întuneric clădirea Operei și podul din portul orașului, cu prilejul “Orei Pământului”, relatează AFP.
De la New York la Paris, orașele și monumentele lumii vor stinge din nou lumina în cadrul acestei operațiuni care din 2007 reamintește despre necesitatea de a acționa împotriva încălzirii.
“Sunt 100% de acord cu conceptul”, și-a exprimat satisfacția Ed Gellert, de 24 de ani, student din Sydney.
“Oamenii uită probabil de faptul că schimbarea climatică este pe cale să se producă. Este în consecință ceva pozitiv să vezi orașul unindu-se pentru a susține inițiativa”, a adăugat el.
Prima dată “Earth Hour” a fost organizată chiar la Sydney, după care a devenit un fenomen mondial.
“Am lansat Ora Pământului în 2007 pentru a arăta conducătorilor că oamenii sunt preocupați de schimbarea climatică. Acest moment simbolic este astăzi o mișcare mondială, reamintind cât de multă greutate au cetățenii”, a subliniat Siddarth Das, directorul Earth Hour.
Tot felul de inițiative sunt anunțate sâmbătă în toate colțurile lumii, la ora 20.30 locală, din Bhutan până în Ungaria: concert la lumina lumânărilor la Lisabona, o cursă de 5 km la Singapore, o plantare de arbori în Tanzania sau o veghe la pagoda Shwedagon din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar.
Cum a devenit deja o tradiție, numeroase monumente și clădiri simbol își vor stinge luminile: Empire State Building, piramidele egiptene, Kremlinul, Acropola din Atena, Big Ben și parlamentul britanic, Moscheea Albastră din Istanbul și podurile de pe Bosfor, zgârâie-norii din Hong Kong, turnul Burj Khalifa din Dubai, basilica Sf. Petru și turnul din Pisa, Alhambra din Grenada și imobilul televiziunii cineze din Beijing.
La Paris, turnul Eiffel va avea în acest an iluminatul stins timp de 5 minute, în prezența sportivilor care susțin candidatura capitalei Franței la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.