Oradea adoptă strategia „zero deșeuri”

O masura pe care o va lua Primăria Oradea este strategia “zero deșeuri”. In acest sens, municipalitatea a semnat un acord cu organizația internațională Zero Waste Europe, care implică atât consultanță în ceea ce privește elaborarea și implementarea strategiei, cât și monitorizarea pe termen lung și mediu.
Strategia „zero deşeuri” a fost recunoscută în anul 2014 de către Comisia Europeană ca fiind model de eco-inovare. Această strategie reprezintă un set de soluții, bune practici dovedite ca fiind funcționale în peste 350 de orașe europene.

De menționat că sunt orașe care au depășit în termen de 2-4 ani ținta de 80% reciclare. Pașii realizați până în prezent pentru implementarea acestei strategii constau în înființarea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei, Ecobihor, RER Oradea, Poliție Locală, ADI ECOLAND Bihor, experți și alte companii locale. Grupul de lucru a avut deja o serie de intâlniri, dintre care cea mai recentă a avut loc ieri, 17 mai, în format extins, în vederea analizei unor modele de bune practici în colectarea biodeseurilor și a sistemului “plătești pentru cât arunci”.

Totodată, grupul a realizat o vizită de lucru organizată de către Zero Waste Europe, în Parma, în vederea analizei pe teren a sistemului de gestionare a deșeurilor și a modului de implementare a strategiei “zero deșeuri”. Urmează ca grupul de lucru să beneficieze de o expertiză internațională. Lansarea Centrului Municipal de Colectare a deșeurilor va reprezenta încă o resursă importantă pentru un mai bun management al deșeurilor si va fi in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24