De ziua municipiului, traditia aniversarii orasului s-a repetat prin ritualul cunoscut al alocutiunilor, elogiilor aduse istoriei “care nu trebuie uitata” – ca sa nu repetam greseli prin necunoasterea lor- asa cum puncta profesorul Gabriel Moisa in evocarea dublei semnificatii istorice a zilei de 12 octombrie pentru Oradea(vezi aici detalii).
Pana la intonarea imnului national de ziua municipalitatii, a avut loc o sedinta extraordinara a alesilor locali, a carei ordine de zi s-a concentrat pe aprobarea unor statii electrice de reincarcare auto si a unui bloc ANL in curtea spitalului, pentru medici.
Amorteala matinala a inceputului de sedinta a fost eliminata usor prin argumentele primarului Ilie Bolojan, care in sustinerea infiintarii statiilor pentru alimentarea autoturismelor electrice a folosit exemplul Amsterdamului(foto), oras care si-a propus ca din 2020 sa nu mai inmatriculeze masini noi decat daca sunt electrice-punct ochit, punct lovit, aprobare in unanimitate.
Letargia multor oficiali bihoreni la aniversarea capitalei de judet, s-a vazut prin absenta lor. Printre cei prezenti am remarcat conducerea primariei, oficiali din armata, dl. col (rez) Bartos, Presedintele Societatii cultural patriotice Avram Iancu-filiala Oradea, mediul de afaceri prin Vasile Fonoage si Dorel Puchianu, cultura prin Daniel Vulcu.
Cu alte cuvinte, sala primariei ar fi fost goala, doar cu doua randuri, daca o mobilizare masiva cu clasele de liceu ale celor 43 de olimpici premiati(vezi lista) cu acest prilej, nu ar fi facut-o atat de plina incat edilul a trebuit sa-si ceara scuze de la cei care au stat in picioare.
Sa speram ca pana in 2018 cand vom face un secol de existenta ca municipiu, oradenii vor fi mai numerosi si la partile oficiale ale aniversarii, nu numai la cele artistico-gastronomice.