Oradea, cetatea afacerilor, locul 4 in Forbes Best Cities 2016

oradea_1-524x350

Oradea este exemplul perfect de oraș în care mediul de afaceri și comunitatea prosperă, datorită unei strategii pe termen lung a autorităților locale ceea ce a facut ca sa ocupe locul 4 in topul oraselor pregatite pentru afaceri-vezi topul aici.

Ați auzit de vreo primărie din România care să-și facă planuri pe următorii 20 de ani? Nici noi nu auziserăm până de curând. În raportul de activitate pe anul 2015 al Direcției Economice din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, dat publicității pe 28 ianuarie, există un astfel de plan, privitor la evoluția gradului de îndatorare a instituției. Astfel, estimările arată un grad de îndatorare de 69,13% în anul 2016 față de 26,2% anul trecut. Indicatorul urmează să scadă pe parcursul următorilor 20 de ani, de la 21,35% în 2017 la 0,04% în 2035.

În 2015, Primăria Oradea a contractat, printre altele, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (22,6 milioane de euro) și Ministerul Finanțelor Publice (32,3 milioane de lei) pentru cofinanțarea unor proiecte din fonduri europene. În total, la sfârșitul anului trecut, soldul creditelor contractate de municipalitate se ridica la 104 milioane de euro, comparativ cu 68 de milioane de euro în 2014.

Oradea a trecut, în ultimii ani, printr-o transformare semnificativă, atât din punct de vedere al infrastucturii rutiere (cel mai bun exemplu este realizarea unui drum expres care permite străbaterea orașului în câteva minute) și de business, cât și din perspectiva calității vieții, prin proiecte de reamenajare a piețelor, parcurilor și a facilităților socio-culturale. În acest an, printre proiectele prioritare ale municipalității se află obiective cu un ridicat potențial turistic (Cetatea Oradea, clădirile monument din Centrul Istoric, Complexul Wellness Termal Nymphaea), continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere, începerea lucrărilor la un centru intermodal rutier-feroviar, demararea construcției ansamblului Ceyrat (locuințe, spații comerciale, parcări), continuarea dezvoltării parcului industrial Eurobusiness și a sistemului de învățământ profesional asociat acestuia.

„În anul 2016 Agenția de Dezvoltare Locală, administratorul Parcului Industrial Eurobusiness, va începe construcția de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii în parcul Eurobusiness I și va organiza o licitație în perioada următoare pentru construcția acestor hale. Primarul Ilie Bolojan a anunțat că există o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, iar acestea vor putea fi închiriate sau cumpărate direct de investitorii care vor veni în parc”, spun reprezentanții Primăriei Oradea.

Totodată, în acest an se intenționează amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5.000 de angajați ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I. Noul centru va avea grădiniță, creșă, sală de fitness, zonă de alimentație publică și alte servicii necesare celor care își desfășoară activitatea în parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit în parteneriat cu un investitor privat. „Vom selecta un investitor și sperăm ca în vară să începem construcția acestui centru de servicii pe parcela existentă, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii și angajaților“, spune primarul Ilie Bolojan.

Pentru că a venit vorba despre parcul industrial, trebuie spus că autoritățile locale au revigorat, în urmă cu câțiva ani, învățământul profesional orădean. Este vorba despre parteneriate cu firmele care activează în Eurobusiness Parc, pentru a asigura practică și locuri de muncă elevilor și absolvenților.

„Suntem în discuții cu Inspectoratul Școlar pentru finalizarea planului de școlarizare, astfel încât acest colegiu rezultat în urma fuziunii dintre Traian Vuia și Andrei Șaguna să fie o școală cu profil exclusiv tehnic. Aici vom realiza o serie de investiții: reabilitare internat, săli de clasă, dotare laboratoare, astfel încât din anul școlar 2016/2017 să existe toate condițiile necesare pentru elevi“, a menționat primarul Ilie Bolojan. Primarul a adăugat că toate aceste investiții se vor face în parteneriat cu marile companii din parcul industrial, printre care se numără Emerson (americanii au realizat cea mai mare investiție de până acum din parcul industrial – 21 de milioane de euro) și Faist Mekatronic (cel mai mare contribuabil la bugetul local în 2015, potrivit unui clasament realizat de primărie).

La finalul anului trecut, compania germană Eberspächer a anunțat că intenționează să investească într-o nouă fabrică de sisteme de evacuare în Municipiul Oradea. Unitatea de producție va fi localizată în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea, pe o suprafață de teren de aproximativ 11,2 hectare. Suprafața totală construită va fi de aproximativ 22.000 de metri pătrați, constând într-o hală de producție de 15.000 de metri pătrați, zone de depozitare și birouri administrative. Prin noua unitate, furnizorul german de componente auto intenționează să creeze, până la sfârșitul anului 2016, un număr de până la 150 de locuri de muncă pentru angajații locali. Investiția este estimată de către presa economică la circa 32 de milioane de euro.

Astfel, se pare că primarul Ilie Bolojan va câștiga, și în 2016, pariul pe care l-a făcut cu el însuși atunci când a pus bazele parcului industrial: atragerea în fiecare an a unei investiții de cel puțin 20 de milioane de euro.

Topul celor mai valoroase companii din județ

PLASTOR

EUROPEAN FOOD

TURISM FELIX

UAMT

EUROPEAN DRINKS

COMPANIA DE APA ORADEA

THE YELLOW STONE COMPANY ROMANIA

ORADEA TRANSPORT LOCAL

MARCONF

10 AGROIND CAUACEU

 

bursa: www.forbes.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 56