Oradea cu cel mai mare buget de investitii din ultimii ani

Joi, 30 martie 2017, consilierii locali au votat proiectul de buget al municipiului Oradea pe anul 2017. “Avem cel mai mare buget de investiții din ultimii ani. Vorbim de o sumă de aproximativ 27 milioane de euro, o parte de cca 10 milioane de euro care provin dintr-un excedent de anul trecut, iar altă parte din creșterea veniturilor orașului. Trebuie avut în vedere că, în anii anteriori, Oradea avea bugete de investiții care se situau undeva în jurul valorii de 10-13 milioane de euro. Datorită creșterii salariilor și creșterii numărului de angajați din Oradea, impozitul pe venitul global, pe salarii, impozitul care este colectat de către municipiul Oradea a crescut cu 10%, adică cu 3 milioane de euro. Prin urmare, doar din această sursă de venit avem o creștere importantă, care reprezintă de fapt contravaloarea unor lucrări importante care urmează să se facă pentru oraș, ” a declarat primarul Ilie Bolojan la conferinta de presa sustinuta marti 29 martie.

Din totalul bugetului, 10% va merge in zona de sanatate, iar restul va fi folosit pentru continuarea lucrărilor la parcarea din strada Independenței, inceperea lucrărilor la parcarea situată pe amplasamentul de la Voința, a III-a etapă de amenajare a Parcului Salca – unde se va avea în vedere amenajarea unei zone pentru practicarea sportului în perimetrul cuprins între Centrul Comercial Lotus și Parcul Salca I și Parcul Salca II (terenuri de fotbal, baschet și tenis).

O sumă importantă din buget va fi destinată reabilitării fațadelor clădirilor din centrul istoric. Totodată, vor începe lucrările de extindere a liniei de tramvai atât în zona girației Decebal – Calea Aradului, dar și pe malul stâng al Pârâului Peța, în spatele magazinului Auchan. De asemenea, vor continua lucrările la drumul expres dinspre girația de la Real (Episcopia) și vor începe lucrările la Podul Centenarului – în aval de Primăria Oradea. Totodată, în oraș vor avea loc o serie de lucrări de extindere de utilități atât în zonele în care orașul se dezvoltă, cum e zona Ceyrat de exemplu, cât și în cartierele vechi.

Lucrările vor viza rețelele de apă, de canalizare, cât şi reabilitarea rețelelor de termoficare. În anul 2017 vor fi asfaltate toate străzile din Cartierul Episcopia, iar apoi vor urma lucrări importante de extindere a spațiilor pietonale de pe strada Vasile Alecsandri, reabilitarea Pieței Ferdinand, extinderea trotuarului de la Magazinul Crișul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 18