Aeroporturile tarii se modernizeaza cu fonduri europene inclusiv Oradea

Conform Ghidului solicitantului din cadrul Axei prioritare II – Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport (in afara axelor prioritare TEN-T), Domeniul de interventie 2.4 Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, cererile de finantare trebuie depuse cel tarziu pe data de 31 ianuarie 2014, iar termenul final pentru implementarea proiectelor este sfarsitul lunii septembrie 2015.
Activitatile eligibile pentru proiectele de investitie din cadrul acestui Domeniu de interventie consta in lucrarile de constructie, modernizare sau dezvoltare a infrastructurii de transport aerian: piste de decolare/aterizare, cai de rulare, platforme de stationare, turnuri de control si elementele conexe acestora, precum si terminalele de pasageri.
Aeroportul International Iasi va deveni european dupa o asteptare de 23 de ani

Schema din proiectul de modernizare a Aeroportului International Iasi
Dupa ani intregi de haos si nenumarate planuri de modernizarea a celui mai important aeroport din nord-estul tarii.
“Proiectul pe care il vom depune spre finantare va avea o valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, suma maxima care putea fi solicitata de Aeroportul Iasi”, a declarat Cristian Adomnitei.
Suma va acoperi decontarea lucrarilor pentru constructia noii piste si finantarea realizarii caii de rulare, a platformei marite si a unui nou terminal, care va avea o suprafata de minim 3.600 de metri patrati, adica de trei ori mai mare fata de cel recent construit. Noile capacitati de procesare a pasagerilor vor fi proiectate sa suporte un trafic de doua milioane de pasageri pe an.
Licitatie timpurie pentru modernizarea Aeroportului Oradea

Aeroportul Oradea
Si modernizarea Aeroportului Oradea are o poveste de ani de zile, devenind si tema electorala in 2012, dupa ce proiectul a fost admis pentru finantare cu fonduri europene, dar a ramas nefinantat din lipsa banilor la POS-T.
Schema de finantare a investitiei prevazute initial la circa 25 milioane de euro prevede o finantare asigurata in procent de 69,25% din fonduri europene (circa 18 milioane de euro), 2% contributia Consiliului Judetean si 28,75% contributia statului.
Desi autoritatile judetene au primit abia acum unda verde pentru depunerea unei cereri de finantare, Consiliul Judetean Bihor a demarat inca de la inceputul anului procedura pentru modernizarea pistei Aeroportului.
In prezent, pe pista aerogarii oradene pot ateriza in conditii de siguranta doar avioane mici, precum AT 42, ceea ce face ca Oradea sa ramana in continuare fara curse externe. Dupa modernizare, vor putea ateriza si avioane Airbus si Boeing, de clasa mediu-curier.
Autoritatile locale au investit deja 10 milioane de euro in Aeroportului Craiova

Aeroportul Craiova
Proiectul cu finantare europeana pentru modernizarea Aeroportului Craiova vizeaza infrastructura de miscare.
“Avem o veste extraordinara privind Aeroportul Craiova, pentru care incepe oficial o noua etapa a modernizarii, de data aceasta cu fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Transport. Este vorba despre o suma de peste 24 de milioane de euro pentru investitii in infrastructura, bani atrasi de catre Consiliul Judetean Dolj si Aeroportul Craiova, printr-un proiect la care lucram de cativa ani”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
Autoritatile doljene au investit deja 10 milioane de euro intr-un proiect de modernizarea a Aeroportului Craiova, care a fost demarat acum patru ani, lucrarile fiind finalizate in luna decembrie a anului trecut.
Au fost modernizate salile de asteptare la terminalele pentru plecari si sosiri, zonele Schengen si non-Schengen, dar si terminalele pe rute interne si externe. De asemenea, turnul de control a fost extins.
In plus, Craiova dispune si de un Centrul Aeromedical in incinta aeroportului, care reprezinta al cincilea punct de salvare aeriana din tara.
“Ce trebuie sa faca elicopterul SMURD de la Craiova? Sa reduca presiunea pusa asupra elicopterului de la Bucuresti care are cel putin o misiune pe zi aici, sa acopere toate judetele limitrofe in cazul accidentelor grave si sa aduca populatia din aceasta regiune la acelasi nivel cu cei care au in regiunea lor elicopter SMURD. Personalul medical face parte din echipa de terapie intensiva din cadrul unitatii de primiri Urgente, iar pilotii sunt de la Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.