ORADEA-SUA 900:200

doc1ORADEA-SUA 900 LA 200

Cam acesta e scorul la meciul de vechime atestata intre ORADEA si SUA. Nu ca as fi vrut sa supar pe cineva care  maine poimaine nu mai au bani pentru a functiona institutiile americane, dar sunt sentimental, cand recunos mandria traditiei de secole a urbei noastre cu bunele si relele ei.

Documentul care atesta existenta de 900 de ani a Oradiei  se află în arhivele Muzeului Diocezan din Nitra (Slovacia) şi fotografii ale documentului care datează din anul 1113  au fost oferite de d-na Veronika Pleštinská, directorul acestui muzeu.

Puse sub microscopul electronicii avansate in aceste  imagini, se poate descoperi numele episcopului Syxtus varadiensis,  în partea stânga a documentului şi pe penultimul rând.

Prin vechimea sa de 900 de ani de la întâia atestare documentară, Oradea nu este depăşită în România decât de municipiile Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Alba Iulia şi Buzău, fiind, într-un mod neaşteptat mai veche decât municipiile Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov sau Timişoara iar in rest a depasit-o pe AMERICA -:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3