Oradea pe harta scotocirilor de la PRIMA ORA-PRIMUL PROCUROR RETINUT

averi-si-interese-top-secret-ani-scotoceste-93-de-averi-de-la-primaria-capitalei-18341617

Fara prea multe comentarii, trebuie sa recunoastem ca in ultima vreme scotocirile matinale ale DNA se regasesc in rezultate ”notabile” la nivelul judetului Bihor, linistit doar aparent. De la bani falsi, proxenetism, Bihorul infractorilor s-a extins si la nivelul sistemului juridic local.

Astazi, am trait s-o vedem si pe asta: primul, cel dintai’ul procuror a fost retinut – habar nu avem ce se va intimpla, ca va fi sau nu gasit vinovat, un lucru e limpede, urbea noastra oradeana nu are incotro, si trebuie sa se rusineze nitel, pentru inca o bifa negativa pe harta scotocirilor matinale al;e DN, DIICOT, samd.

Dar care e baiul supararii asa profunde a celor de la DNA, motivele cu care justifica masura cei de la DNA , pentru cei cu rabdare intr’ale cititului, ei bine, toate acestea le gasiti mai jos dupa un zambet care are rolul de a va atentiona in toate cele…-:)….

—————————————————————————————————————————————————

regular_smile

841a7aebc6b856385b27ab248bf06578

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile……bonus pentru femei….

– Unde ati fost in noaptea de vineri spre sambata?,intreaba procurorul pe acuzat.
– Vai de mine, domnule, puneti aceleasi intrebari exact ca nevasta-mea!…

—————————————————————————————————————————————————-

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 09.10.2014, ora 14 :15, până la data de 10.10.2014, ora 14:15, a inculpatului POPA VASILE CONSTANTIN, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

-șantaj,
-luare de mită,
-instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală,
-două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
-două infracţiuni de distrugere de înscrisuri,
-două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.

În perioada 2011 – septembrie 2013, inculpatul Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

În perioada iunie – septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Popa Vasile Constantin, la data de 8 octombrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia.

Inculpatului POPA VASILE CONSTANTIN i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP.

La data de 9 octombrie 2014, inculpatul POPA VASILE CONSTANTIN urmează a fi prezentat Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 56 = 65