Oradea primul oras destept, “smart city” al Romaniei

IMG_4763-logo

Trebuie sa remarc faptul ca primarul oradean chiar este atent la ce propune mediul de afaceri bihorean. De nemumarate ori, in intilnirile programate ale primei organizatii patronale din tara, FPBH, ori in cele curente de colaborare, cu totii am subliniat importanta digitalizarii informatiei la nivelul orasului asa fel incat in cativa ani Oradea sa devina cu adevarat un Smart City.

Astfel, de la reducerea birocratiei si pina la o informare optima a turistului dar si localnicului, un astfel de sistem ar usura viata cotidiana dar si cresterea confortului in relatiile cu autoritatile publice si nu numai atat.

M-a bucurat sa vad ca in sfarsit Primaria Oradea a initiat o licitatie in acest sens, comunicat pe care vi-l punem integral mai jos.

Primăria Oradea a publicat miercuri, 27 ianuarie 2016, pe site-ul instituției www.oradea.ro, anunțul pentru selectarea unui prestator care să elaboreze strategia de informatizare a Municipiului Oradea.

Astfel, pe site-ul www.oradea.ro, la secțiunea Informații de Interes Public – Licitații, se găsește invitația de participare prin depunerea de oferte la achiziţia serviciilor de consultanţă pentru elaborarea “Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025”, dar și caietul de sarcini și documentația de atribuire aferentă.

Data limită stabilită pentru depunerea ofertelor este 17.02.2016, ora 10:00, iar data stabilită pentru deschiderea ofertelor este 17.02.2016, ora 13:00.

Obiectivele urmărite de Primăria Oradea în domeniul informatizării sunt de două tipuri: un obiectiv general și obiectivele SMART.

Obiectivul general îl reprezintă elaborarea strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea, căreia să-i urmeze implementarea unui model informatic care să gestioneze în mod unic toate categoriile de date și informaţii existente în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, să răspundă cerințelor definite de oricare dintre compartimente, să asigure informarea corectă, completă și în timp util a factorilor de decizie, să descrie etapele și procedurile necesare a fi urmate pentru ca Oradea să devină SMART CITY, dar și să asigure soluții pentru gestionarea clară a relației cu instituțiile subordonate Primăriei Oradea.

Obiective SMART ale strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea sunt:

* Oradea, primul oraș complet WiFi din România (după modelul Luxemburg)

* E-Services, ce scade utilizarea hârtiei și crește eficiența (s-au făcut pași importanţi pentru plata taxelor, dar încă se mai poate eficientiza prin eliberare de AC-uri, avize prin e-mail, etc)

* Aderarea la o organizație/alianță de tip smart city pentru schimb de informații

* Cele mai bune servicii publice prin utilizarea de instalații și echipamente IT (fluidizarea traficului, iluminat public inteligent, transport public inteligent, etc)

* Participare activă (e-participation). Îmbunătățirea continuă a softului, căutarea unor soluţii pentru creşterea nivelul de participare pe baza datelor actuale

* Orașul bazelor de date unice – Interconectarea cu bazele de date ale diferitelor structuri deconcentrate sau locale

* Oradea, cel mai sigur oraș din România (continuarea investiţiilor în reţeaua de supraveghere și valorificare a informațiilor prin digitalizarea imaginilor)

“Elaborarea Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025 este un demers complex, de mare actualitate și totodată indispensabil pentru un viitor oraș SMART. Suntem conștienți că un oraș inteligent are nevoie în primul rând de o infrastructură informatică de bază, pe care să se aşeze apoi diverse tipuri de activități și sisteme, precum: iluminatul public inteligent, managementul traficului și siguranța cetățenilor, parcări inteligente, managementul gunoiului, servicii de tip e-cetățean etc. Modul în care aceste componente de tip SMART City pot fi achiziționate, apoi integrate din punct de vedere tehnic, oportunitățile de finanţare și scenariile de dezvoltare informatizată a instituțiilor publice se vor regăsi în documentul strategic ce îl dorim elaborat”, a spus city-managerul municipiului Oradea, dl. Eduard Florea.

Aici găsiţi caietul de sarcini pentru elaborarea strategiei de informatizare a Municipiului Oradea:caiet_de_sarcini_strategie_informatizare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 8 =