ORADEA SCUMPA

Piata_Unirii_OradeaORADEA SCUMPA

Preţurile locuinţelor au crescut în ultimul trimestru din anul trecut cu 2,3% faţă de acelaşi interval din 2012, în schimb pe întreg anul a fost consemnată o stabilitate, existând astfel posibilitatea unui trend crescător, potrivit Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale Eurobank Property Services EPS.

“Indexul rezidenţial EPS pentru trimestrul patru din 2013 confirmă indicaţiile de stabilitate a preţurilor la nivel naţional observate în trimestrele anterioare, cu o mică creştere trimestrială a preţurilor de 0,4% faţă de trimestrul anterior. Indexul trimestrial naţional al preţurilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% faţă de acelaşi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendinţei de scădere a preţurilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat să scadă cu o rată similară anului anterior (aprox. 1%). Indexul anual se referă la schimbarea medie a preţurilor în întregul an în comparaţie cu media celor din anul anterior”, se spune într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS).

În ceea ce priveşte indicii din marile oraşe din România, evoluţia a fost similară celei din trimestrul precedent. Ploieşti se menţine cu cea mai mică scădere medie înregistrată în ultimii 5 ani şi are o tendinţă de creştere în ultimele patru trimestre, în ciuda unei mici scăderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013. Doar în Oradea se înregistrează o creştere de preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului precedent mai mare decât în Ploieşti, cu 5,6%, şi o creştere trimestrială chiar peste acest nivel.

Pe de altă parte, Timişoara rămâne oraşul cu cea mai mare scădere faţă de trimestrul 4 al anului 2012, deşi evoluţia faţă de trimestrul precedent a fost mai puţin dramatică, în vreme ce restul oraşelor prezintă evoluţii asemănătoare indexului la nivel naţional şi aprope de stabilitatea înregistrată pe parcursul anului 2013, chiar dacă în ultimul trimestru creşterile au fost mai inconstante şi sunt probabil urmare a zgomotului statistic.

Dintre indicii specifici diferenţiaţi pe tipuri de proprietate, preţurile pentru apartamentele din Bucureşti au scăzut mai rapid decât media naţională, cu aproximativ 5%, iar preţurile pe apartamente la nivel naţional au scăzut cu 1%.

Preţurile la proprietăţile noi au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut în România, însă nu şi în Bucureşti, în vreme ce la proprietăţile vechi preţurile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezintă o confirmare a tendinţei înregistrată în trimestrul precendent.

“În concluzie, după aproape 6 ani de scădere a preţurilor se pare că s-a ajuns la o potenţială stabilitate pe majoritatea segmentelor de piaţă, conform indexului EPS, şi chiar există unele semne de potenţiale creşteri, deşi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preţurilor şi începutul unor tendinţe de creştere durabilă a acestora”, se precizeaza în comunicat.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

——————————————————————————————————————————————————————————–

regular_smile  Un politist isi repara masina in fata locuintei sale, un bloc mainou si mai scump, de vreo cateva ore. La un moment dat isi face aparitia un pusti :
– Aaaaa, nene politist… aaaa, eu tiu ce ale masina !
– Fugi mai de-aicia si te joaca in alta parte !
… dupa jumatate de ora :
– Aaaa, nene politist, eu tiu ce ale masinaaa … !!
– Ma, tu chiar n-auzi, vrei sa-ti dau vreo 2 bastoane la sectie… du-te la ma-ta, puslama ce esti…
Dupa vreo 2 ore, timp in care pustiul se tot invartea prin fata blocului, se mai gandeste politistul
‘Mai, cine stie, poate o fi taica-su mecanic sau ceva de genul asta …’
– Mai pustiulica ! ia vino’ncoace ! ce ziceai de masina ? Ce are ???
– Aaaaa, eeeee … , e tricata !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 30