Orașele de frontieră chineze amenințate

Coreea de Nord testează tot mai multe rachete. Națiunile Unite impun și ele tot mai multe sancțiuni împotriva țării. De data acesta ele afectează și China, unde se resimt efecte economice.

Între orașul chinez Dandong și orașul nordcoreean Sinuiju se întinde un pod de lung de 940 de metri. Până recent această structură impresionantă, ce poartă numele de “Podul Prieteniei” era o rută comercială înfloritoare. Cu toate acestea, prietenia dintre Coreea de Nord, țară izolată pe plan internațional și vecinii săi a fost puternic afectată.

Motivul este reprezentat de condamnările de la nivel internațional pentru testele cu rachetă care provoacă îngrijorări și la Beijing. Astfel că și China alege să restrângă și mai mult comerțul cu țara vecină de-a lungul graniței care măsoară 1400 de kilometri.

Sâmbăta trecută China a închis în mod surprinzător granițele cu Coreea de Nord și pentru cel mai importat bun de export în relațiile dintre cele două țări, cărbunele. Astfel că sancțiunile impuse de Națiunile Unite sunt acum aplicate și de chinezi și au ca obiectiv limitarea accesului la valută pentru guvernul de la Pyongyang, care are nevoie de acesta pentru a-și continua programul său atomic și de lansare de rachete. Fără aceste exporturi de cărbune, Coreea de Nord, țară care își obține 70% din totalul exporturilor din vânzarea cărbunelui către China, nu va mai avea acces la valută.

Din aceste relații răcite se nasc efecte care vor fi resimțite și de chinezi, nu doar de coreeni. Orașele de frontieră chineze, care trăiau de pe urma comerțului înfloritor și a speranței că liderul coreean Kim Jong Un va copia reformele economice chineze, s-au dezvoltat foarte rapid și acum vor suferi masiv de pe urma impunerii sancțiunilor.

În cazul comercianților chinezi de la nord de frontiera formată de râul Yalu domnește deja dezamăgirea. Multe magazine se vor închide, pentru că sunt specializate în special pe clienți nordcoreeni, iar aceștia vin tot mai rar în regiune, spune comerciantul Jin, care nu a dorit să menționeze și numele său de familie. El intermediază comerțul cu mărfuri cerute special de nordcoreeni, precum mașini de spălat sau materiale de construcții. În urmă cu trei ani marcau un profit de 30-40%, acum pot spera la maxim 20.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-Grenzstaedten-droht-der-Niedergang-article19718297.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 13