Orașul în care cererea de apartamente noi a crescut cu 700%

gethumb-details-php

Românii preferă apartamentele noi. Cererea pentru astfel de locuinţe s-a triplat în ultimii patru ani în majoritatea oraşelor mari. Unul dintre motive este acela că preţul construcţiilor noi este tot mai apropiat de cel al locuinţelor vechi.

Iaşiul este oraşul din România în care interesul pentru achiziţia de apartamente noi a avut cea mai mare creştere. A fost de 7 ori mai mare în perioada 2012 – 2016 faţă de perioada de dinainte de anul 2012.

„Românii au început să câştige mai bine şi îşi permit să investească mai mult în locuinţe”, spune Daniel Tudor, dezvoltator imobiliar.

Capitala ocupă locul al doilea în topul căutărilor unei locuinţe noi.

„În ultimii patru ani cererea de apartamente vechi a crescut cu 86%, în timp ce interesul pentru apartamente noi s-a majorat cu 351%. Cel mai mult s-au cumpărat apartamentele de două camere, cu preţuri cuprinse între 35 şi 45 de mii de euro”, relatează Sergiu Voicu, reporter Digi24.

Avansul cel mai mare a fost în 2015, de 100%. Anul acesta nu a fost însă unul la fel de bun, a marcat o scădere cu 4% pe segmentul nou, pe fondul incertitudinilor legate de creditare: aplicarea legii dării în plată şi creşterea temporară a avansului pentru locuinţe.

În Timişoara, căutările de locuinţe de pe segmentul nou s-au triplat în ultimii patru ani. Cele mai cautate au fost apartamentele de 2 camere

„Sunt mai preocupaţi să îşi ia un apartament nou cei cu venituri, studii superioare şi un job bun”, spune Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

În Braşov, cererea pentru apartamentele nou-construite a ajuns la un avans de 274% faţă de 2012. Acesta este şi motivul pentru care oraşul s-a dezvoltat atât de mult în zonele periferice, unde s-au construit mai multe ansambluri de blocuri şi case.

„Tinerii care cumpără un apartament preferă locuinţele noi în detrimentul unui apartament vechi datorită facilităţilor şi modernismului pe care îl prezintă”, spune Marius Coman, agent imobiliar.

În Constanţa, cererea pentru segmentul rezidenţial nou s-a majorat cu 210% din 2012 încoace. Interesul pentru apartamentele noi a consemnat cele mai mari salturi în 2013, 74%, şi 2015, 71%.

În ultimul an preţul locuinţelor noi a crescut în medie cu 10% faţă de nivelul din 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 45