Orbán nu si-a indeplinit visul cu referendumul, dar vinde permise UE pentru 300.000 de euro, bucata

bruessel

Refugiații nu sunt bine primiți în Ungaria. Dar chinezi, ruși sau arabi bogați primesc de la Budapesta acces liber în UE în schimbul unei sume consistente de bani. Guvernul lui Orbán nu spune cine va încasa acești bani.

Guvernul ungar cercetează în aceste zile posibilitatea efectuării unei cascadorii în domeniul imigrației. Pe de o parte duminică referendumul populației de a  decide dacă este în favoarea sau împotriva cotei de refugiați impusă de UE nu a fost validat, cu toate acestea, pe de altă parte guvernul ungar condus de Viktor Orbán va vinde drepturi de ședere permanentă pentru imigranți bogați din afara UE. Rușii sau chinezii vor trebui astfel să plătească o sumă de 360.000 de euro pentru un permis pe viață.

Cipru, Malta sau Bulgaria – multe state UE au descoperit că este o afacere profitabilă să vândă cetățenie către imigranți din afara UE pentru a-și mai umple găurile din buget. Oferta ungurilor este însă o afacere specială. Un pașaport maltez costă, spre exemplu, pentru cetățenii din afara UE, suma de 650.000 de euro, deloc accesibilă oricui.

Programul unguresc denumit “Residency Bond Program” pare să fie deosebit de simplu, pentru că toate formalitățile sunt posibile la orice ambasadă ungară din străinătate și a fost fondat în urmă cu trei ani de zile. Cei interesați pot să beneficieze de preț redus, au posibilitatea de a achiziționa o obligațiune de stat pentru care vor primi și dreptul de ședere nelimitată, nu doar pentru cumpărător, ci pentru întreaga lor familie.

Banii vor fi livrați către un fond cu durată de cinci ani. Se mai adaugă suma de 60.000 de euro pentru taxe legale. Solicitanții primesc apoi în decurs de două luni de zile un permis de ședere permanent. După trecerea celor cinci ani de zile suma de 300.000 de euro depusă va fi rambursată, cel puțin așa promit creatorii programului.

Potrivit paginii oficiale a “Residency Bond Program” s-au înscris pentru acest program până acum fix 4000 de străini. Aproape 90% dintre aceștia sunt chinezi, urmați de ruși, iranieni și turci. Dacă luăm în considerare și familiile lor, atunci s-au emis permise de ședere permanentă în Ungaria pentru aproape 10.000 de oameni, care le asigură și acces limitat la spațiul Schengen. Atunci când se câștigă bani din asta, frica guvernului ungar față de străini dispare brusc, acuză politicanul maghiar de stânga, Péter Juhász, într-un interviu pentru “Süddeutschen Zeitung”.

UE urmărește cu atenția comerțul tot mai înfloritor cu permise pentru UE, dar nu poate face nimic pentru a împiedica acest fenomen. Fiecare stat UE are dreptul de a-și reglementa singur procesul de imigrație. Însă călătoria fără viză în spațiul Schengen este condiționată de cetățenia reală. Persoanele care au doar drept de ședere trebuie să îndeplinească cerințele non-UE pentru o călătorie în restul UE.

Astfel că reclama făcută de Orbán, prin care se promite “călătorie liberă în spațiul Schengen fără viză sau controale la vămi” este înșelătoare. Creatorii programului lămuresc situația pe pagina lor de web, unde scrie clar că toți cetățenii din state non-UE au nevoie de o viză pentru a călători în spațiul Schengen.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Orban-verkauft-EU-Tickets-fuer-300-000-Euro-article18762421.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1