Medicina viitorului va permite înlocuirea organelor bolnave cu unele printate 3D, la fel cum un mecanic schimbă piesele defecte ale unei maşini. Inginerii români lucrează deja la prima bioimprimantă medicală din sud-estul Europei. În momentul când va fi funcţională, va putea salva bolnavi care acum nu au nicio şansă.
Imprimanta 3D foloseşte celule stem extrase din măduva spinării pentru a printa ţesuturi umane. Aparatul este un prototip creat de o echipă de tineri ingineri din Timişoara. Ar putea să schimbe în curând felul în care sunt trataţi bolnavii de cancer.
Din celulele stem prelevate de la pacient sunt printate cu ajutorul bio-imprimantei tumori canceroase cărora le sunt administrate medicamente. După aceea se efectuează o serie de teste, pentru a vedea cu exactitate care este efectul substanţelor din medicament asupra celulelor canceroase, dar şi asupra ţesutului sănătos.
Inginerii şi medicii visează însă să printeze organe întregi. Deocamdată, au reuşit să scoată la imprimantă o ureche. Imprimanta creată de inginerii români e prima de acest fel din Europa de Est.
În ultimii ani, oameni de ştiinţă din întreaga lume au intrat într-o cursă a testelor pentru printarea de organe, văzută ca o soluţie pentru pacienţii care au nevoie de transplant.