Oțelarii primesc salarii mai mari

Grevele ce au avut loc în ultimele zile își arată acum efectul: pentru muncitorii din industria oțelului ce lucrează în nord-vestul Germaniei va exista o majorare salarială. Angajatorii și IG Metall negociază toată noaptea, până ce vor găsi o soluție.

Cei fix 72.000 de angajați din industria metalurgică din nord-vestul Germaniei vor primi în total măriri salariale de patru procente, în două tranșe. Angajatorii și sindicatul IG Metall au convenit asupra acestei măriri după negocieri ce au durat peste zece ore. De la data de 1 aprilie 2017 se va implementa o majorare salarială de 2,3% pe o durată de 13 luni, de la 1 mai anul viitor se va mai adăuga o creștere de 1,7%. Contractul se va desfășura până la finalul lunii decembrie 2018. Contractul tarifar colectiv pentru pensionare parțială va rămâne același.

În ultimele zile IG Metall a chemat membrii de sindicat la o serie de greve de avertisment, la care ar fi participat un număr de 13.500 de muncitori din industria oțelului, spune sindicatul. Angajatorii au prezentat în consecință o ofertă de 1,3% pe o durată de 15 luni, în timp ce sindicatul a cerut creșteri salariale de 4,5% pentru următoarele doisprezece luni.

Este un rezultat acceptabil și coincide cu situația actuală din industria oțelului, angajații încasând un salariu real pentru munca lor, spune liderul negocierilor de la IG Metall, Knut Giesler. Cele două părți aflate în conflict nu au însă vrun motiv real de bucurie, spune liderul negocierilor din partea angajatorilor, Andreas Goss. În special conjunctura îmbunătățită din industria oțelului, cele mai recente acorduri tarifare din alte domenii precum și rata inflației care s-a majorat substanțial pun presiune pe acest acord tarifar, iar părțile nu vor avea semnificativ de câștigat de pe urma lui.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Stahlkocher-bekommen-mehr-Lohn-article19750620.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 63