Oxfam acuză condițiile de pe plantații, “fructe dulci, adevăruri amare”

ac4b8af6059d0970c3a8c89a023dcac4

La cultivarea bananelor și ananasului pentru lanțurile germane de supermarketuri sunt utilizate condiții parțial inumane. Acest lucru este scos în evidență de organizația de jutorare Oxfam într-un studiu numit “fructe dulci, adevăruri amare”. Dar există dispute pentru verificarea acuzațiilor.

Organizația de ajutorare Oxfam acuză marile lanțuri alimentare precum Edeka, Rewe, Aldi sau Lidl că se aprovizionează de pe plantații de banane sau ananas unde drepturile omului sunt încălcate flagrant. Muncitorii sunt vulnerabili acolo și sunt lipsiți chiar de un nivel salarial minim, raportează Oxfam într-un studiu cu titlul “fructe dulci, adevăruri amare”.

Oxfam a vizitat potrivit proprilor date plantații din Ecuador și Costa Rica, chestionând peste 200 de muncitori și angajați din ai acestora, purtând însă discuții și cu experți locali. Chiar și pe plantațiile care poartă sigla de renume mondial pentru sustenabilitate a Rainforest Alliance, recunoscută printr-o broască verde, situația este catastrofală. Rainforest Alliance a subliniat într-o declarație inițială faptul că ia aceste acuzații foarte în serios. Primele cercetări asupra a două ferme din Costa Rica și Ecuador nu au putut să confirme însă informațiile. Organizația a invitat Oxfam să efectueze cercetări comune.

Rewe a subliniat într-o declarație de presă că au fost încheiate acorduri de obligativitate a certificării cu sigla și standardele Rainforest Alliance pentru toți furnizorii de banane și ananas. Dacă există dovezi că s-a ajuns la încălcări, acestea vor fi verificate corespunzător și, dacă este cazul va fi deschisă urmărirea penală. Declarații similare au existat și din partea Aldi sau Lidl, cel din urmă declarând că lucrează în mod activ de ani de zile cu furnizorii pentru a îmbunătăți continuu condițiile de muncă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oxfam-beklagt-Zustaende-auf-Plantagen-article17823696.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − 64 =