PAPA FRANCIS: AL TREILEA RAZBOI MONDIAL-O NEBUNIE

POPE/

 

Inainte de vizita la PARLAMENTUL EUROPEAN, Papa Francisc a denunţat sâmbătă toate războaiele ca fiind “o nebunie”, într-o ceremonie de comemorare a unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, în regiunea Veneto (nord-est). “După contemplarea frumuseţii acestei regiuni, în care femei şi bărbaţi muncesc, copiii se joacă, iar bătrânii visează, nu pot să spun decât că războiul este o nebunie”, a declarat el la cimitirul militar de la Redipuglia, cel mai mare din Italia, în care sunt înmormântate rămăşiţele a peste 100.000 de militari ucişi în acest conflict.

Bunicul lui Francisc a participat la Primul Război Mondial, în luptele violente care s-au purtat în această regiune, în apropiere de râul Piave, în perioada 1917-1918. Papa argentinian a evocat în iunie “enorma tragedie care a fost Primul Război Mondial, despre care am auzit atât de multe poveşti dureroase din gura bunicului meu, care l-a făcut la Piave”.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa a mii de credincioşi, veniţi în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile, în regiune plouând. Papa Francisc a prezidat ceremonia, împreună cu cardinalii Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei, şi Josip Bozanic, arhiepiscopul Zagrebului, în prezenţa a numeroşi arhiepiscopi austrieci, croaţi, sloveni şi unguri.

“Războiul distruge. Războiul desfigurează totul, inclusiv legătura dintre fraţi. Războiul este nebun, planul lui de dezvoltare este distrugerea”, a continuat Papa argentinian, criticând conflictele armate provocate de interese economice din industria armamentului şi indiferenţa oamenilor.

“Lăcomia, intoleranţa, ambiţia de putere sunt motive care împing la război, iar aceste motive sunt adesea justificate printr-o ideologie. Toate aceste persoane ale căror rămăşiţe se odihnesc aici aveau planurile lor, visurile lor… Dar vieţile le-au fost curmate. Umanitatea a spus «ce mă priveşte?»”, a continuat Papa.

“Astăzi, după al doilea eşec al unui alt război mondial, probabil că putem să vorbim despre al treilea război «fragmentat», cu crime, masacre, distrugeri”, a adăugat el.

Precizam ca Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a informat joi dimineaţa la Conferinţa Preşedinţilor, constituită din liderii grupurilor politice, că Papa Francisc a acceptat invitaţia sa oficială de a vizita Parlamentul European. Invitaţia a fost înmânată de Martin Schulz în timpul vizitei oficiale la Vatican din 11 octombrie 2013. Vizita va avea loc pe 25 noiembrie 2014 la Strasbourg. Cu această ocazie, Suveranul Pontif se va adresa europarlamentarilor în cadrul unei şedinţe speciale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 80