Europa “riscă să moară” dacă nu regăsește idealurile părinților fondatori, ca “solidaritatea”, a declarat vineri papa Francisc în fața celor 27 lideri ai UE reuniți la Vatican, transmite AFP. Suveranul pontif a afirmat, cu o zi înainte de evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, că Europa trebuie să arate în continuare “un drum de urmat”.
“Orice corp care pierde sensul drumului său, orice corp căruia îi lipsește privirea spre înainte suferă mai întâi o regresie și în final riscă să moară”, a atras el atenția în somptuoasa Sala Regia a Palatul Apostolic.
Pentru papa Francisc, “Europa își regăsește speranța în solidaritate care este, de asemenea, cel mai eficient antidot împotriva populismelor moderne”.
“Dacă unul suferă, toți suferă”, a continuat suveranul pontif. “Așa că, astăzi, și noi plângem alături de Marea Britanie victimele atentatului care a lovit Londra în urmă cu două zile”, a adăugat el.
“Din contră, populismele prosperă pornind chiar de la egoism, care închide într-un cerc mic și sufocant”, a subliniat papa Francisc care s-a pronunțat pentru “a începe din nou să gândim în mod european, pentru a evita pericolul unei uniformități gri care este triumful particularismului”.
“Europa își regăsește speranța atunci când nu se închide în teamă și falsă securitate”, a insistat el, reamintind latimotivul său cu privire la o “identitate multiculturală”.
Cu ocazia semnării tratatelor fondatoare ale Comunității Economice Europene în urmă cu 60 de ani, “importanța de a acționa pentru o Europă unită și deschisă era foarte clară”, a subliniat suveranul pontif, reamintind durerea resimțită de Europa pentru a dărâma zidul care o despărțea în două.
“Cu toate acestea, astăzi, amintirea acestei dureri s-a pierdut. S-a pierdut, de asemenea, conștientizarea tragediei familiilor despărțite. sărăcia și mizeria pe care această diviziune le-a provocat”, a insistat el.
Papa Francisc a reamintit nevoia de “a dialoga” cu sutele de mii de migranți care ajung în UE. “Nu ne putem mulțumi să gestionăm grava criză migratorie din acești ani ca și cum ar fi numai o problemă numerică, economică sau de securitate”, a adăugat el.
Europa trebuie, de asemenea, să se gândească la tineri — oferindu-le “serioase perspective de educație, reale posibilități de inserție în pe piața muncii”—, precum și la familie — “prima și fundamentala celulă a societății”.
Ea trebuie, totodată, “să garanteze posibilitatea de a avea copii, fără teama de a nu-i putea întreține” și să apere viața”, a mai spus papa Francisc.
Papa Francisc ii avertizeaza pe lideruu europeni: UE risca sa moara din cauza populismului si “lipsei de valori”
Papa Francisc le-a spus vineri liderilor europeni veniti la Vatican, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la nasterea UE, ca intreg continentul se confrunta cu un “vid de valori”, condamnand in acelasi timp populismul antiimigrationist si extremismul, pe care le considera amenintari mortale pentru UE, informeaza Reuters.
Premierii si presedintii celor 27 de state UE au sosit in Italia pentru a marca semnarea Tratatului de la Rioma, in 1957, si au primit binecuvantarea papei Francisc.
Aniversarea este insa umbrita de o serie de crize, inclusiv probleme economice prelungite, afluxul mare de imigranti si decizia Marii britanii de a parasi uniunea, evenimente ce starnesc temeri cu privire la viitorul UE.
“Atunci cand un organism isi pierde directia si nu mai poate privi inainte, el trece printr-un regres si, pe termen lung, risca sa moara”, le-a spus suveranul pontif liderilor europeni sositi la Vatican.
Suveranul pontif, nascut in Argentina, le-a transmis liderilor europeni ca trebuie sa promoveze cu mai multa pasiune si energie “patrimoniul (european – n.red.) de idealuri si valori spirituale”.
“Pentru ca acesta este cel mai bun antidot pentru vidul de valori din zilele noastre, care ofera un teren frtil pentru orice forma de extremism”, a spus papa, mentionand atacul de miercuri de la Londra, comis de un barbat nascut in Marea britanie si care s-a convertit la Islam.
Papa a criticat in repetate randuri blocul comunitar pentru lipsa de viziune, atragand furia cancelarului german in 2014, cand a comparat UE cu o femeie batrana care “nu mai este fertilila si plina de vitalitate”.
Insa vineri papa Francisc a a adoptat un ton mai putin ostil, cerandu-le liderilor europeni sa nu inchida continentul, inconjurandu-se de ziduri.
“Nu este suficient sa tratati criza imigrantilor din ultimii ani ca pe o problema pur numerica si economica, ori a chestiune de securitate”, a spus papa.
Liderul de la Vatican a denuntat o “lipsa de memorie” ingrijoratoare in care oamenii ii vad pe emigrantii de astazi, care fug de razboi si foamete, ca pe o amenintare la adresa unui stil de viata confortabil, uitand ca Europa moderna s-a nascut din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial si din imigratia in masa.