Paradise Papers: Shakira, o “expertă” a optimizării fiscale

In this May 16, 2017 photo, Colombian performer Shakira poses for a portrait in New York to promote her 11th album “El Dorado”. (Photo by Victoria WIll/Invision/AP)

Numele cântăreței Shakira a fost citat în scandalul Paradise Papers, documente ce au dezvăluit mecanismele de optimizare fiscală de care beneficiază unele dintre cele mai influente celebrități și companii mondiale, informează miercuri lexpress.fr.

“Shakira este o artistă internațională. Ea a avut mai multe reședințe pe parcursul vieții sale profesionale și a respectat întotdeauna legile din jurisdicțiile de care aparținea”, a declarat avocatul artistei columbiene, Ezequiel Camerini, pentru cotidianul francez Le Monde, în urma dezvăluirilor făcute în cadrul scandalului Paradise Papers.

Potrivit acestor documente, Shakira, care locuiește la Barcelona cu partenerul ei de viață, fotbalistul Gerard Pique, are însă domiciliul fiscal în Bahamas. “Clienta mea are rezidența în Bahamas și întreține o proprietate în acea țară începând din 2004”, a spus avocatul vedetei, reamintind cititorilor francezi că Shakira a locuit într-adevăr în Bahamas pentru o perioadă alături de fostul ei partener de viață Antonio de la Rua. În anii următori, cântăreața a fost nevoită “să călătorească fără încetare în scopuri profesionale și și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în țări diferite”, a mai spus avocatul ei.

31,6 milioane de euro din drepturi de autor în două paradisuri fiscale

Din 2007, Shakira a transferat drepurile sale de autor — care echivalează cu 31,6 milioane d euro — în două țări ce au rate de impozitare deosebit de scăzute. Artista și-a ascuns activele în spatele unui holding înregistrat pe insula Malta și denumit Tournesol Limited, al cărui unic acționar este chiar cântăreața columbiană. Acest holding deține compania ACE Entertainment SARL, ce își are sediul general în Luxemburg.

Geneurope Holding BV, o companie olandeză deținută de Shakira, deplasează capitalurile cântăreței între primele două entități menționate. Cotidianul Le Monde vorbește despre “o schemă complicată, chiar și pentru cei avizați”, în timp de avocatul Ezequiel Camerini protestează și i-a asigurat pe cititori că “Tournesol Limited îndeplinește toate condițiile legale necesare bunei sale funcționări”. “Informațiile despre această entitate sunt publice și transparente”, a adăugat același avocat.

Anularea concertului din Koln

Shakira nu a dat publicității nicio declarație despre scandalul în care a fost implicată. Pe site-ul ei, artista a publicat un mesaj pe 7 noiembrie, în care a afirmat că trebuie să își anuleze concertul din Koln, întrucât și-a suprasolicitat coardele vocale în timpul unor repetiții.

“Medicii mi-au cerut să mă odihnesc, pentru a nu agrava situația. Sunt devastată că trebuie să îmi anulez show-ul de pe 8 noiembrie din Koln. Îmi plac atât de mult fanii mei din Germania!”, a dezvăluit cântăreața în acel mesaj. Următorul concert al artistei columbiene este programat pe 10 noiembrie la Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =