Paradox jn Gorj: un investitor italian nu are angajaţi pentru fabrica deschisă la Turburea in tomp ce cinci mii de CV-uri sunt depuse pentru 500 de locuri de muncă la o fabrică de cablaje tot din judeţul Gorj

1-tineri-poza

Pe de o parte criză: Un investitor italian nu are angajaţi pentru fabrica deschisă la Turburea, Gorj

Un angajator din Italia are nevoie urgentă de forţă de muncă pentru fabrica de confecţii deschisă, joi, în comuna Turburea, după ce a reuşit să găsească doar 36 dintre cei 150 de muncitori de care are nevoie, informează corespondetul MEDIAFAX.
Din acest motiv, autorităţile locale au apelat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru a organiza cursuri în domeniu.

Investitorul italian a cerut sprijinul autorităţilor locale pentru a găsi personal calificat pentru fabrica de confecţii deschisă în comuna Turburea. Deocamdată, doar 30 de femei îşi desfăşoară activitatea în unitatea amenajată într-un spaţiu din apropierea primăriei. ”Cerinţa investitorului italian este de până la 150 de locuri de muncă, dar până acum nu am găsit. Sunt doar 36 de contracte de muncă înregistrate la ITM. Toate sunt femei. Are nevoie de oameni care se pricep în domeniul tricotajelor, pentru export. Dumnealui mai are o societate comercială în Băileşti, care are 280 de angajaţi. E o fabrică de zece ani acolo. De joi a fost deschisă şi fabrica de la Turburea, dar are nevoie de oameni. Fabrica e chiar lângă primărie. I-am dat angajatorului şi un apartament gratis, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii. Am vorbit la AJOFM, chiar eu am fost la domnul director şi a promis că se vor face cursuri în localitate. Oameni ar fi ca să-i calificăm, dacă nu, în vecinele învecinate. Avem o populaţie de 4.460 de persoane”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

Reprezentanţii AJOFM Gorj susţin că, în prezent, în comuna Turburea sunt înregistraţi 174 de şomeri. Aceştia se pot înscrie gratuit la cursurile care vor fi organizate în localitate.

”A venit patronul italian şi am discutat cu dumnealui. I-am prezentat cum putem noi să-l ajutăm instituţional cu încheierea de convenţii pentru subvenţionarea locurilor de muncă, pentru programe de formare profesională şi am discutat şi cu domnul primar de acolo, de la Turburea şi facem tot posibilul să-l ajutăm. Dânşii au zis că ne pun la dispoziţie spaţiul, noi să-I ajutăm cu oameni, cu programele de formare profesională, în funcţie de cum va merge producţia, fiind vorba de cursuri de confecţioneri îmbrăcăminte după comandă, pe parte de croitorie”, a precizat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Pe de alta parte: Cinci mii de CV-uri depuse pentru 500 de locuri de muncă la o fabrică de cablaje din judeţul Gorj

Producătorul de cablaje Sumitomo va deschide, în luna aprilie, prima fabrică în judeţul Gorj, iar pentru primele cinci sute de posturi scoase la concurs au fost depuse deja cinci mii de CV-uri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Firma japoneză Sumitomo, care are puncte de lucru în Drobeta-Turnu Severin şi în Caransebeş, va înfiinţa, în aprilie, o nouă secţie de producţie a cablurilor electrice pentru autoturisme în judeţul Gorj.

Aceasta va fi deschisă în incinta fostei fabrici de mobilă din Târgu-Jiu.

Pentru început au fost scoase la concurs 500 de posturi, urmând ca până la finele anului să fie înfiinţate 1.500 de locuri.

Până acum, cinci mii de oameni şi-au depus CV-urile.

”De marţi au început recrutarea. Ei vor începe angajările de săptămâna viitoare, marţi au venit şi au făcut o selecţie, miercuri au efectuat analizele medicale şi urmează să fie încadraţi de luni la Severin şi la Caransebeş. Aceşti oameni vor fi pregătiţi pentru deschiderea de la noi, din aprilie, să se specializeze. Sunt în jur de 25 de oameni încadraţi acum, rapid, care vor fi formaţi pentru ca, la rândul lor, să îi formeze pe alţii. Sediul va fi la Rostramo, dar noi le punem la dispoziţie spaţiul, la AJOFM, pentru recrutări. Ei anunţă oamenii care şi-au depus CV-urile şi noi pregătim spaţiul. Sunt în jur de cinci mii de cereri”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Romeo Chiriac.

În prezent, în evidenţele AJOFM Gorj există doar 90 de posturi vacante pentru cei aproximativ 10.000 de şomeri înregistraţi în judeţ la sfârşitul lunii decembrie.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu susţin, însă, că au purtat negocieri cu reprezentanţii unor firme care ar dori să înfiinţeze locuri de muncă în municipiu.

”Suntem în continuare în discuţii cu încă două societăţi comerciale care şi-au exprimat intenţia de a dezvolta aceleaşi domenii de activitate, deci tot componente auto, piese auto sau cablaje auto. Este vorba despre o societate din Franţa şi una din Piteşti. Vom continua discuţiile aşa cum am procedat şi cu această firmă care, după aproape un an şi jumătate, a acceptat şi a început investiţia la care vor fi deja, în luna aprilie, primii 500 de angajaţi, iar până la sfârşitul anului vom avea în jur de 1.500 de angajaţi. Speranţa noastră este ca fiecare dintre ele să deschidă puncte de lucru la Târgu-Jiu. Ne dorim ca orice investitor să primească aceeaşi atenţie, deschidere, să aibă garanţia că odată veniţi aici vor avea şi susţinerea autorităţilor locale, dar şi forţa de muncă pe care şi-o doresc. S-au depus în jur de 5.000 de CV-uri care au fost deja preluate de societatea care dezvoltă deja la Rostramo”, a declarat primarul municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu.

Din cei 10.095 de şomeri înregistraţi în Gorj, doar 3.603 sunt indemnizaţi. Rata şomajului este, în prezent, 7,34 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 24