Paradoxul american al locurilor de muncă

40164409

Paradoxul american al locurilor de muncă

Cine se uită peste Atlantic se freacă la ochi: În SUA nu au mai fost create de 15 ani atât de multe locuri de muncă câte au fost create în 2014. Cei mai mari distrugători de locuri de muncă au fost Microsoft, Hewlett-Packard și Cisco. Pentru asta există o explicație.

Vom accepta o economie în care unora dintre noi le va merge foarte bine? Sau vom căuta o economie care să permită venituri în creștere și șanse pentru toată lumea? Această frază vine dintr-un discurs asupra națiunii, ținut de președintele american Barack Obama. Multor angajați din industria americană de IT le-au ajuns aceste cuvinte la urechi, sau mai bine zis multor foști angajați.

În SUA există în prezent o dezvoltare paradoxală. Mari firme din sectorul tehnologic, care este motorul inovației și cea care pregătește drumul pentru un viitor economic mai roz, taie din locuri de muncă. Peste 100.000 de joburi au fost reduse anul trecut în SUA doar în această ramură a economiei, pentru prima dată de la criza din anul 2009. Este mai mult de o cincime din toate locurile de muncă reduse.

Lista celor care reduc locuri de muncă este condusă de trei giganți ai industriei, potrivit unei analize: Microsoft, Hewlett-Packard și Cisco. Aici sunt de asemenea cele mai mari programe de concediere din toată economia americană. Dar nu se oprește la aceste firme. Intel și-a redus personalul, la fel a anunțat că va face și Ebay, iar Yahoo taie de ani de zile câteva mii de joburi.

Dar oare de ce se petrece marea concediere tocmai în perioada în care Obama a declarat că, criza economică a luat sfârșit, iar șomajul a scăzut sub nivelul din anul 2009? De 15 ani economia Statelor Unite nu a mai crescut atât de rapid cum a făcut-o în anul 2014.

Iar actul semnat în februarie 2009 de Obama, numit American recovery and Reinestment Act, ce prevede un program de investiții din partea guvernului în valoare de 787 miliarde de dolari americani nu dă roade peste tot. Doar Microsoft a dat afară 18.000 de angajați, atât de mulți cum nu a mai făcut-o în întreaga sa istorie, iar la HP cifra s-a ridicat la 16.000.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Das-amerikanische-Job-Paradox-article14373121.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =