PARINTE LEJER

  • Frühling in HamburgMai puțină muncă pentru părinți

Autoritățile germane doresc introducerea unei săptămâni de lucru de 35 de ore pentru părinți. Iar potrivit acestora, această măsură ar permite mai multor persoane să ocupe un loc de muncă și de asemenea ar contribui la creșterea numărului de femei angajate. Un părinte va munci mai puțin, în timp ce celălalt va completa. Ministrul familiei, Schwesig, salută propunerea.

 

Două locuri de muncă de 35 de ore pe săptămână echivalează cu mai mult decât un loc de muncă clasic full-time și încă un job part-time. Prin urmare, ar putea constitui soluția pentru piața muncii din Germania. Președintele Camerelor germane de Industrie și Comerț (DIHK), Eric Schweitzer, propune săptămână de lucru de 35 de ore pentru mame și tați. Acesta a spus că ar trebui înlăturat modelul în care un părinte lucrează full time, iar celălalt part-time.

 

Șeful DIHK spune că astfel unul dintre părinți își reduce timpul de lucru, iar celălalt compensează lucrând mai mult. Astfel că împreună vor lucra mai mult decât dacă bărbatul lucrează 40 de ore pe săptămână, iar soția are un program de doar o jumătate de zi. Schweitzer a mai subliniat nevoia de a crește nivelul ocupării forței de muncă și nevoia de a angrena mai multe persoane de sex feminin pe piața muncii. Demografia ne spune că pe viitor vor lipsi milioane de persoane de pe piața muncii. Dacă nu se iau măsuri, Germania nu va mai putea să susțină sistemul educațional sau serviciile sociale. În prezent prea multe femei din Germania lucrează doar part-time.

 

Ministrul german al familiei, Manuela Schwesig (SPD) a propus un model similar în luna ianuarie. Părinții cu copii mici nu ar trebui să lucreze 40 de ore pe săptămână, în schimb ar putea lucra doar 32 de ore, spre exemplu. Iar o parte din pierderea salarială ar fi compensată din subvenții. Dar Institutul German de Cercetări Economice (DIW) a calculat costurile totale ale unei astfel de inițiative la aproximativ 140 de milioane de euro lunar.

 

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/familienzeit-dihk-schlaegt-35-stunden-woche-fuer-muetter-und-vaeter-vor-a-962727.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 24