Parisul și Roma vor să lucreze împreună la o “relansare” a Europei

Președintele francez, Emmanuel Macron, și șeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, au afirmat duminică, la Paris, voința lor de a lucra împreună la o “relansare” a Europei, liderul de la Paris pledând pentru o “capacitate bugetară comună” iar oaspetele său pentru “o Uniune fiscală și bancară”, transmite AFP.

Recenta alegere a lui Emmanuel Macron generează “o speranță și o încredere în Europa”, a declarat Gentiloni, în curtea Palatului Elysee, alături de șeful statului francez, înainte de o cină de lucru.

Potrivit premierului italian, una dintre priorități este de a lucra pentru a merge “spre o uniune fiscală și bancară”. “Asta nu imediat, dar este important să începem să lucrăm în această direcție”, a spus Gentiloni.

Pledând de asemenea pentru “o Europă mai puternică și mai apropiată de cetățeni”, el s-a bucurat să vadă că Italia și Franța, “țări atât de apropiate și atât de prietene”, pot continua “să lucreze împreună”.

Emmanuel Macron, care deja de la alegerea sa ca președinte, pe 7 mai, s-a întâlnit cu cancelara germană, Angela Merkel, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a exprimat voința de a lucra la “o adevărată relansare a perspectivelor noastre europene”.

El și-a exprimat dorința unei foi de parcurs care să permită crearea unei “capacități bugetare comune, a unei adevărate Europe și a unei adevărate zone euro a investițiilor care va permite reducerea diferenței care există între economiile noastre”.

“Această diferență este cea care a putut crea tensiuni financiare din care Italia a avut de suferit în ultimii ani”, a adăugat Macron.

Cu privire la migrație, președintele Franței a subliniat “provocările” cu care s-a confruntat Italia, recunoscând că Europa “nu a auzit suficient de rapid strigătele (sale) de alarmă”.

Acest dineu de lucru a fost organizat cu câteva zile înainte de summitul G7 al șefilor de stat și de guvern (SUA, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada), care va avea loc, pe 26 și 27 mai, la Taormina, în Sicilia, sudul Italiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 3