Parlamentul European cere transparenţă în soluţionarea litigiilor comerciale dintre UE şi SUA

_84113163_ttipgerusanafp

Parlamentul European cere transparenţă în soluţionarea litigiilor comerciale dintre UE şi SUA

Disputele dintre investitori și stat trebuie să fie soluționate în mod public și transparent, a declarat Parlamentul European. Recomandările au fost reformulate după ce Deputații au invocat mai mult de 100 de amendamente. Contradicţiile continuă pe acordul de comerț, cunoscut sub numele de TTIP. Deputații europeni vor vota asupra TTIP miercuri, iar un acord final ar putea fi atins anul viitor.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiţii (TTIP) este negociat de Comisia Europeană, regulatorul de top ale UE, însă pentru a fi semnat este nevoie de aprobare parlamentară. Comisia estimează că până în 2027 ar putea spori dimensiunea economiei UE cu până la 120 de miliarde de euro, egal cu 0,5% din PIB. Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmstroem, și-a exprimat sprijinul pentru recomandările Parlamentului, numind documentul “o bază vitală pentru negocieri”.

Una dintre cele mai spinoase probleme ale TTIP este protecția investitorilor. Există opoziție răspândită a comisiilor de arbitraj comercial, numită soluţionarea litigiilor dintre investitori și stat (ISDS). Recomandările deputaților resping ISDS ca model de soluționare a litigiilor comerciale. În schimb, ei cer tratarea cazurilor într-un mod transparent. TTIP ar trebui, de asemenea, să aibă “încredere în instanțele din UE, din statele membre și din Statele Unite pentru a oferi protecție juridică eficientă”. ISDS va trebui înlocuit de către o instanţă publică, a mai spus Parlamentul European.

http://www.bbc.com/news/world-europe-33422086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 41