Parlamentul UE vrea să oprească aderarea Turciei

3caff4bce6f6622d5c24e4c1da1fff34

Parlamentul European cere cu o majoritate largă o înghețare a negocierilor de aderare cu Turcia. Statele mebre și Comisia UE nu sunt condiționate de aceste opinii, dar cererile au o mare importanță simbolică.

Membrii Parlamentului European cer în mare majoritate înghetarea negocierilor de aderare la UE ale Turciei. Dintr-un total de 623 de parlamentari de la Strasbourg, 479 sunt de acord cu suspendarea capitolelor de negociere deschise deja cu Ankara și cer să nu se mai deschidă altele noi. Rezoluția este o cerere către statele membre și Comisia UE, care sunt responsabile de negocierile de aderare. Din punct de vedere juridic o astfel de cerere nu produce efecte, dar are o mare putere simbolică. Este o reacție firească la valul de arestări din Turcia după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

După datele din presă peste 36.000 de oameni din Turcia au fost luate în arest preventiv. Peste 75.000 de funcționari publici civili și membri ai serviciilor de pază și securitate au fost concediați, alte câteva mii de oameni sunt în continuare suspecți. Guvernul turc îi acuză pe aceștia că au legătură cu predicatorul Fethullah Gülen care trăiește în prezent în SUA, acesta fiind făcut răspunzător în Turcia de tentativa de lovitură de stat.

Europarlamentarii au cerut de asemenea, ca o reintroducere a pedepsei capitale în Turcia să aibe un efect imediat de încetare totală a oricăror negocieri de aderare. Pentru o reluare a discuțiilor va fi apoi necesar un vot unanim al țărilor membre UE. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adus de mai multe ori în discuție reintroducerea pedepsei cu moartea în țara sa.

http://www.n-tv.de/politik/EU-Parlament-will-Tuerkei-Beitritt-stoppen-article19172751.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 40