Parteneriatul Transpacific semnat la Auckland

_88091449_andrewrobbrighttheministerfortradeandinvestmentfromaustraliaiswelcomedbynewzealand'stoddmcclaytheministeroftradeleftwithahongiParteneriatul Transpacific, unul dintre cele mai mari acorduri comerciale multinaționale, a fost semnat de miniștrii celor 12 națiuni membre în Noua Zeelandă. Ceremonia din Auckland a adus pactul comercial imens, care a fost convenit in urmă cu cinci ani, mai aproape cu un pas spre a deveni o realitate. Cu toate acestea TPP continuă să se confrunte cu opoziție. Cele 12 națiuni reprezintă aproximativ 40% din economia lumii şi au la dispozitie doi ani pentru a ratifica sau respinge pactul.

Acordul TPP implică SUA, Japonia, Malaezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile și Peru. Cei care se impotrivesc acordului, în special unii americani, se tem ca locurile de muncă vor fi transferate din SUA în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, președintele american Barack Obama a declarat că acordul a fost un nou tip de acord comercial , “care pune în prim plan muncitorii americani”.

În Auckland si in Statele Unite, printre alte țări, protestatarii şi-au exprimat furia cu privire la pactul comercial în ultimele câteva luni. Acordul comercial pare să faciliteze investițiile între cele 12 natiuni din zona Pacific Rim, care reprezintă împreună aproximativ 40% din economia globală. Acesta a fost convenit în luna octombrie a anului trecut, după ani de negocieri și mai multe termene ratate.

http://www.bbc.com/news/business-35480600

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 8 =