Parul cărunt, de domeniul trecutului

Gluecklich-ohne-Kinder-Amal-und-George-Clooney

În cazul unor vedete de la Hollywood părul alb poate fi un factor de sex-appeal. Dar pentru majoritatea oamenilor acesta este disgrațios. Cercetătorii au identificat însă gena care determină albirea părului.

Stresul, fumatul, consumul de alcool, sau poate lipsă de vitamine și elemente esențiale? Toate acestea sunt considerate motive populare pentru o încărunțire prematură a părului. Dar adevărul este că motivul albirii părului stă în genomul uman: cercetătorii au identificat gena IRF4 ca motiv pentru părul cărunt, după cum reiese dintr-un studiu al revistei de specialitate Nature Communications.

Coautorul Kaustubh Adhikari de la London University College a declarat că a fost identificată o secvență genetică, care contribuie la albirea părului. Este vorba despre o mică modificare în genomul uman care duce la apariția constantă a firelor albe de păr în timpul diviziunii celulare.

În cazul genei IRF4 este vorba despre o mutație punctuală care duce la albirea părului, în care sunt interschimbați cei doi acizi nucleici de bază, citozina și timina din secvența de ADN. O mică greșeală cu efect semnificativ, pentru că prin schimbarea locului gena produce mai puțină melanină. Cu cât mai puțină melanină este pusă la dispoziție, cu atât mai alb va fi părul.

http://www.n-tv.de/wissen/Weisse-Haare-gehoeren-Vergangenheit-an-article17122936.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 + = 85