Pașii pentru o gândire critică în ceea ce privește rezolvarea problemelor

Ca orice altă abilitate, învățarea gândirii critice sau rezolvarea problemelor necesită timp, perseverență și practică. Știind ce măsuri și cum să le aplicăm, ne ajută să stăpânim procesul.

1.Identificați problema. Prima sarcină este de a determina dacă există o problemă. Uneori, când gândiți bine acest punct, puteți ajunge la concluzia că într-adevăr nu există o problemă, ci doar o neînțelegere. Dacă este așa, bine. Dacă nu, iar tu stabilești că există într-adevăr o problemă, trebuie să identifici exact ce este. Potrivit lui Barry Lubetkin, un psiholog clinician din New York, cât de sistematic cântărește cineva argumentele pro și contra ale unei probleme și cât de clar poate fi definit și precizat de către persoană, este de asemenea un indiciu al inteligenței foarte dezvoltate.

2.Analizați problema, priviți-o din unghiuri diferite. Odată ce ați determinat problema, analizați-o examinând-o dintr-o varietate de perspective. Exista rezolvare? Este reala sau perceputa? Puteți rezolva singur sau aveți nevoie de ajutor? Uneori, privind problema din mai multe unghiuri, poti gasi imediat o rezolvare. De asemenea, puteți dezvălui un punct de vedere care trebuie extins.

3.Cautati câteva soluții posibile. Problemele pot fi rezolvate în mai multe moduri. Scrieti o listă de mai multe soluții posibile. Scoateți tot ce va vine în minte și apoi treceți pe lista și restrângeți-o la cele mai bune posibilități. Având mai multe opțiuni viabile duce la obținerea celor mai bune rezultate.

4.Decideți care soluție se potrivește cel mai bine situației. Treceți peste lista de soluții posibile. Situații diferite necesită soluții diferite. Destul de des, ceea ce funcționează într-o singură situație, poate să nu funcționeze într-o situație similară. Fa-ti timp pentru a determina ce va functiona cel mai bine pentru problema ta. O soluție de obicei nu se potrivește tuturor.

5.Ia măsuri. Implementați soluția. Fiecare problemă are o soluție; Chiar dacă este de a accepta situația și de a continua. În loc să abordăm problemele și provocările ca obstacole de neinvins, le putem vedea drept oportunități de a ne perfecționa gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Orice problemă pe care suntem capabili să o rezolvăm crește încrederea în sine și valoarea de sine. Gândirea critică nu numai că ne ajută să manevram cu mai multă pricepere provocările viitoare, ci și lărgește experiența noastră de viață și ne ajută să câștigăm perspectiva.

http://www.essentiallifeskills.net/thinkcritically.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4