PASTE SI ISTORIE

 

Snapshot 2014-04-21 20-28-46Paste si istorie

Zilele Bihorului , in cadrul carora s-au sarbatorit 95 de ani de la eliberarea Oradiei de catre trupele romane conduse de Traian Mosoiu, mai precis unirea acesteia cu Regatul Romaniei, s-au incheiat in prima zi de Paste.
In cadrul evenimentului, organizat de Consiliul Judetean si Cultul Eroilor, oradenii au putut vedea „ostasi” imbracati in uniforme militare specifice Primului Razboi Mondial. Trupele atat romanesti cat si cele nemtesti, au fost formate din voluntari, care au marcat eliberarea Oradiei alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa si vicepresedintele Ioan Mang.

Cursul evenimentului a fost marcat prin defilarea”ostasilor” incepand de la Biserica cu Luna in timpul liturghiei de Paste, trecand apoi la statuia Reginei Maria din Piata Regele Ferdinand; si oprindu-se in cele din urma pe Strada Republicii in fata statuii lui Aurel Lazar, aici fiind citita Declaratia de la Oradea scrisa in casa acestuia ,prin care ardelenii isi faceau cunoscuta in 1918, dorinta de Unire.

„Ostasii” au reprezentat trei organizatii cu profil militar: Traditia Militara, Deutsches Freikorps, acestea amandoua fiind din capitala, dar reprezentate de voluntari din toata tara si Datina Strabuna, din Oradea. Acestea au acaparat privirile oamenilor cu uniformele militare de razboi, ranite in spate, precum si prin executarea comenzilor militare de front.

———————————————————————————————————————————————————————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − 87 =