Pata roșie de pe Jupiter se micșorează

jupiter2

Marea Pată Roșie de pe Jupiter a impresionat astronomii de mai bine de 300 de ani. Între timp s-a aflat că în spatele ei stă un ciclon imens. Dar acest gigant se topește treptat, dar lent.

Reprezintă cea mai mare furtună a sistemului solar și durează deja de foarte multă vreme. Uraganele pământești se disipă în atmosferă în câteva săptămâni. Marea Pată Roșie de pe Jupiter este un imens anticiclon și a fost descrisă deja în anul 1664. Durează deci de cel puțin 351 de ani. În diametrul său furtuna este de două ori mai mare decât planeta noastră. Dar își reduce treptat dimensiunile.

Din anul 1930 se poate observa constant că renumita furtună de pe Jupiter devine tot mai mică și mai rotundă. Această tentdință este extrem de pronunțată din anul 2012. În mai 2014 telescopul spațial Hubble a înregistrat o măsurătoare cu cele mai reduse înregistrări efectuate vreodată. Axa sa lungă a fost măsurată la 16.500 de kilometri. Adică cu 1000 de kilometri mai puțin decât în urmă cu doi ani. Noile imagini de la Hubble mai confirmă faptul că furtuna este încă de neoprit.

Cu toate acestea, Marea Pată Roșie pierde treptat din culoare și între timp este mai mică cu 240 de kilometri ca și în anul precedent. Dar asta arată și faptul că descrește într-un ritm mai lent. NASA crede că furtuna a intrat în interacțiune cu alte furtuni mai mici. Va fuziona cu acestea și îi va modifica dinamica și de asemenea și mărimea.

http://www.n-tv.de/wissen/Jupiters-Roter-Fleck-schrumpft-article16135551.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − 59 =