Nu te aşeza intr-un colt al biroului şi închide toate usile. Studiile au arătat că munca într-un mediu fizic colaborativ imbunatateste de fapt implicarea echipei şi in cele din urma rezultatele. De ce? Pentru că spațiile de lucru colaborative conduc la apariția unui sentiment de apartenență și un sentiment că nimeni nu este exclus din marile decizii care vor afecta toată echipa.
(Acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie de un “spatiu privat”, care permit intimitate si liniste si sansa de a crea și de a reflecta.)
Fii vulnerabil.
Daca iti arati slăbiciunea în fața echipei tale nu inseamna ca esti slab, ci de fapt demonstreaza ca esti puternic. Acest lucru va duce la reconectare. Dacă esti în stare să recunoşti atunci când ai luat o decizie, care a adus mai putine beneficii, sau că ai probleme in descoperirea unei soluții de succes pentru o problemă si ai nevoie de asistență, vei crea încredere. De asemenea, deschide-le posibilitatea de a-şi demonstra abilitățile, care nu le sunt recunoscute, sau nu le-au fost recunoscute in trecut.
Acorda credit atunci când trebuie.
De prea multe ori, este ușor pentru un lider să stea singur în centrul atenției, lăsând echipa în umbră. Această atitudine creează o deconectare internă și, prin urmare, o lipsă de încredere și refuzul de a da 100 la suta in proiectele viitoare. Asigură-te că recunoşti în mod adecvat atunci când membrii echipei sunt cei responsabili pentru un rezultat, indiferent dacă acesta este o idee sau un produs. Atunci când cineva adaugă valoare, este esențial să se recunoască faptul ca este o contribuție și să fie facuta în mod public.
Fii curajos.
Fii dispus sa îţi asumi riscuri în beneficiul echipei tale. Aceasta te va vedea, nu doar ca pe un lider, ci ca pe cineva care are interesele colective în inimă. Acest lucru necesită un grad de curaj în afaceri. Gândeşte-te la acest lucru: Cum esti vizualizat de echipa ta în prezent?