Pe cine paste falimentul in 2015

Snapshot 2015-01-28 18-03-44 

Companiile din industria farma şi din domeniul transporturilor, dar şi cele din construcţii şi imobiliare sunt cele mai expuse la insolvenţă în acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind în dificultate sau în stare de insolvenţă iminentă, potrivit unui comunicat CITR. CITR a analizat situaţia economică actuală, precum şi indicatorii de impact pentru anul în curs, urmărind dinamica fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolvenţă în anul 2015.

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia românească, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate în dificultate sau stare de insolvenţă iminentă. Dintre acestea, 3.158 activează în domeniile real estate, construcţii, farma sau transporturi.Practic, 35% din totalul companiilor de impact din România care au o situaţie financiară delicată operează într-unul dintre aceste sectoare de activitate. Companiile din imobiliare generează pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de construcţii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro şi farma, de 53,3 milioane de euro.

Dacă domeniul farmaceutic şi cel al transporturilor sunt o tendinţă nouă în categoria companiilor cu risc de insolvenţă, imobiliarele şi construcţiile sunt arii de activitate în topul insolvenţelor încă de la începutul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, însumând aproape 2.000 de firme cu active de peste 1,5 milioane de euro. În construcţii, numărul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confruntă cu dificultăţi financiare este aproximativ 650, generând pierderi anuale de peste 200 milioane de euro. În ceea ce priveşte transporturile, specialiştii CITR se aşteaptă ca asimilarea diurnelor acordate şoferilor cu drepturile salariale şi taxarea retroactivă a acestora să genereze un val semnificativ de insolvenţe în societăţilor care activează în sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confruntă cu dificultăţi financiare majore, generând astfel pierderi anuale de peste 65 milioane de euro.

“Domeniul farma este o surpriză prin prisma faptului că volumele înregistrează creşteri constante în ultimii trei ani. Cu toate acestea, în multe cazuri durata medie de încasare a creanţelor depăşeşte 300 zile. Lipsa lichidităţii generează o creştere constantă a îndatorării, ceea ce poate aduce în discuţie insolvenţa anumitor lanţuri de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportându-ne la categoria companiilor de impact, în acest sector putem determina un grad de îndatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55 milioane de euro”, se menţionează în comunicat.

Cu toate acestea, CITR se aşteaptă la o scădere globală a numărului efectiv de insolvenţe în România în 2015 şi raportat la dimensiunea şi impactul acestora trendul o menţinere la nivelul din 2014. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, anul trecut au intrat în insolvenţă peste 20.000 de firme, în scădere cu 30% faţă de 2013.

——————————————————————————————————————–

regular_smile…….afacerile falimentare sau nu… si etica….

Iţic către fiul său, proaspăt intrat în afaceri:

-Fiule, acum să-ţi explic ce înseamnă etica în afaceri. Să presupunem că intră o doamnă în magazin şi comandă marfă de 100 de dolari. Împachetezi şi i-o dai.

Doamna îţi înmânează 100 de dolari. După ce iese pe uşa constaţi că, din neatenţie, ţi-a dat două bancnote de câte 100 de dolari.

Ei, aici intervine etica!

Îi spui sau nu partenerului tău de afaceri??

——————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 4