Pe proiecte de inovare verde, 53 de firme au obtinut 26 mil euro din FONDURI NORVEGIENE

24-de-milioane-de-euro-pentru-intreprinderile-verzi-din-romania-din-fonduri-norvegiene-18447592

Fonduri norvegiene de 26 mil. euro pentru 53 de firme si ONG-uri din Romania

53 de întreprinderi private și ONG-uri din România primesc în jur de 26 de milioane de euro din partea Norvegiei pentru eco-inovare în operațiunile de afaceri. Proiectele contribuie la crearea de locuri de muncă, reducerea emisiilor de CO2, eficiența energetică, colectarea si tratarea deseurilor, noi produse ecologice.

În ciuda unor îmbunătățiri în ultimii ani, România este inca in urma mediei UE, atunci când vine vorba de eco-inovare în companie, și în special în întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). În același timp, există o lipsă de fonduri disponibile pentru a sprijini eco-inovarea.

Programul Inovare Verde în Industria din România, finanțat de Norvegia, pune la dispoziția Romaniei 26,6 milioane de euro în vederea creșterii competitivității întreprinderilor implicate și a informării opiniei publice cu privire la avantajele producție ecologice și a produselor / serviciilor verzi.

Proiectele sprijinite sunt distribuite pe întreg teritoriul României. Suma totală rambursată până în iunie 2015 pentru proiectele din cadrul programului este de 5,9 milioane euro (25,18% din totalul alocat) pentru proiecte individuale mari și 905.905 euro (29,5% din totalul alocat) pentru schema de granturi mici.

Mai multe dintre proiectele în curs de implementare sunt din sectorul deșeurilor. Acest lucru poate fi explicat prin potențialul pieței actuale a segmentului neexploatat al colectării și reciclarii selective a deșeurilor.

Conform cu amploarea întreprinderii (numărul de angajați și cifra de afaceri), cea mai mare parte a entităților finanțate sunt din segmentul mic și mijlociu. Aceste date relevă faptul că segmentul IMM-urilor este interesat în obținerea de ajutor nerambursabil, având o capacitate limitată de a accesa piețele de capital.

Analiza tipului de proiecte în curs de implementare, relevă că mai mult de 50% se referă la îmbunătățirile de facilități de prelucrare, de achizitionare de echipament pentru creșterea productivității și, în același timp, optimizarea cheltuielilor cu materiile prime, utilitati, reducerea emisiilor de CO2 și, foarte important, crearea a aproximativ 470 de locuri de muncă noi.

Programul este benefic pentru afaceri și pentru mediu înconjurător, precum și pentru relațiile bilaterale dintre România și Norvegia. 32 din cele 53 de proiecte reprezintă parteneriate între entități din România și Norvegia propunîndu-și o cooperare apropiată pe parcursul implementării proiectului.

Cele mai bune practici, competențe, tehnologii de cercetare-dezvoltare sunt împărtășite și acest lucru ar putea crește competitivitatea partenerilor atât pe piața europeană, cât și pe cea mondială. Și nu în ultimul rînd, prin aceste noi inițiative, se așteaptă crearea de noi idei inovatoare.

Programul Inovare Verde în Industria din România este o arie de finanțare a Granturilor norvegiene și va contribui la reducerea disparităţilor socio‐economice în Spațiul Economic European (SEE). Totodată, programul își propune întărirea relaţiilor bilaterale dintre România și Norvegia.

Obiectivul specific al Programului este “Realizarea de oportunitățile de afaceri ce contribuie la ecologizarea economiei europene”. Programul este administrat de către Innovation Norway, o entitate publică în cadrul Ministerului Norvegian al Comerțului și Industriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 72