Cremele de protecţie solară nu sunt suficiente pentru protejarea împotriva cancerului de piele
Este vară, soare şi toată lumea încearcă prin diferite mijloace să obţină un bronz frumos, dar cercetătorii britanici avertizează că expunerea la soare necesită şi protecţie, nu doar prin aplicarea cremelor protectoare ci şi prin purtarea hainelor deschise la culoare si pălării. Razele UV sunt dăunătoare, induce canceru în celulele pielii.
Melanomul malign este o formă de cancer al cincea cea mai frecvent intâlnită în Marea Britanie, cu peste 13.000 de persoane diagnosticate in fiecare an. Expunerea la soare este un factor de risc cunoscut pentru cancer de piele melanom, o formă de cancer mortal.
Dar, până acum, mecanismul molecular prin care lumina UV afectează ADN-ul din celulele pielii a fost neclar. In noul studiu, oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au analizat efectele produse de lumina UV asupra pielii șoarecilor cu risc de melanom. Acest lucru le-a permis sa examineze efectele cremelor de protecție solară în blocarea bolii.
Cercetatorii au descoperit ca lumina UV a cauzat defecte la nivelul genei p53, care in mod normal ajuta la protejarea organismului efectele negative asupa ADN-ului pielii.
De asemenea, studiul a aratat ca de protecție solară ar putea reduce cantitatea efectelor negative asupra ADN-ului cauzate de UV, întârziind dezvoltarea melanom la soareci. Dar a observat de asemenea că protectie solara nu ofera o protectie completa si lumina UV ar putea induce încă melanom, chiar dacă la o rată redusă. Oamenii trbuie să ştie, spun în cele din urmă cercetătorii, că aceste creme de protecţie solară nu împiedică apariţia cancerului melanom.
http://www.bbc.com/news/health-27793354